Fredag 7 Maj
Stockholm

Att sitta still länge kan göra dig dödligt sjuk – även om du tränar

En kanadensisk studie visar att det är bättre att stå upp på jobbet än att sitta ner.
1 av 6
En kanadensisk studie visar att det är bättre att stå upp på jobbet än att sitta ner. Foto: Ap
På bussen är det vanligt att sitta ner, forskare försöker nu uppmuntra folk att stå upp istället.
2 av 6
På bussen är det vanligt att sitta ner, forskare försöker nu uppmuntra folk att stå upp istället. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Att försöka stå upp och röra på sig så mycket som möjligt varje dag är viktigt för att hålla sig frisk, menar forskare.
3 av 6
Att försöka stå upp och röra på sig så mycket som möjligt varje dag är viktigt för att hålla sig frisk, menar forskare. Foto: Gunnar Lundmark 30102
Många tror att det går att väga upp en stillasittande tillvaro med träning varje dag. Dr. David Alter hävdar att det inte är tillräckligt.
4 av 6
Många tror att det går att väga upp en stillasittande tillvaro med träning varje dag. Dr. David Alter hävdar att det inte är tillräckligt. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Dr. David Alter tycker att det borde pratas lika mycket om faran med att sitta stilla som det pratas om träning.
5 av 6
Dr. David Alter tycker att det borde pratas lika mycket om faran med att sitta stilla som det pratas om träning. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Att gå på gymet är bra för dig, men du måste röra på dig resten av dagen också.
6 av 6
Att gå på gymet är bra för dig, men du måste röra på dig resten av dagen också. Foto: Ap

En person som sitter stilla under delar av dagen löper högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Det visar en ny studie från Kanada.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KANADA. Människor sitter ner mer än halva sin vakna tid, framför datorn, framför tv:n eller i en bil. Det här anser David Alter, forskare vid Toronto Rehabilitation Institute, är väldigt oroväckande, skriver CBC News. 

Han har tillsammans med andra forskare vid det kanadensiska institutet analyserat information från ett fyrtiotal internationella studier som gjorts om stillasittande

Träning gör ej skillnad

Studien publicerades i Annals of Internal Medicine i måndags. Resultatet som forskarna fann betyder att många människor lever i en riskzon.  

– Vår studie visar att även om du är vältränad är det inte tillräckligt för att minska risken för sjukdomar, säger Alter till CBC News.

Enligt studien innebär en stillasittande tillvaro 15-20 procent högre risk att kroppen är extra mottaglig för att drabbas av sjukdomar i allmänhet. Det finns även en 15-20 procent större risk att drabbas av just hjärtsjukdomar och cancer

Riskerna att få diabetes ökade mest – där löper människor hela 90 procent större risk. I resultatet har forskarna utgått från att personen tränar regelbundet och har en sund livsstil. 

– Att träna regelbundet är viktigt både för hälsan och ens överlevnad. Men att träna 30-60 minuter varje dag betyder inte att det är okej att slappa resten av tiden, säger Alter. 

"Stå upp när du kan"

Det går ännu inte att säga hur pass mycket stillasittande som bör räknas som ”för mycket”. Mer research behöver göras, menar forskarna som gjort studien. 

– Vi måste börja uppmärksamma stillasittande beteende och börja prata om det, inte bara om träning, säger Alter, till CBC News.

Han uppmanar folk att istället ställa sig upp i perioder när det finns möjlighet. Att stå upprätt bränner dubbelt så många kalorier som vid stillasittande. Sitter du i soffan bör du därför ställa dig upp och gå omkring lite i pauserna.

Tror du att du sitter du ner för mycket?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela