Vatten.
1 av 5
Vatten. - Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Vatten.
2 av 5
Vatten. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX/TT
Vatten.
3 av 5
Vatten. - Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Vatten.
4 av 5
Vatten. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX /TT
Vatten.
5 av 5
Vatten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN/TT

För mycket vatten kan vara farligt – så mycket bör du dricka dagligen

Vi har länge fått höra att det är bra att få i oss vatten. Men nu varnar experter för att många dricker mer än de behöver.


Mark Q´Whitely som är professor, är orolig för att det råder en vattenhets i samhället, skriver Daily Mail. Vissa är rentav så kallade "aquaholics".

Vatten får oss att svettas mer

Bland annat menar han att stora mängder vatten får oss att svettas mer, ett samband som han sett hos sina patienter. Vissa har så allvarliga svettproblem att de vill operera bort sina svettkörtlar.

– De var förvånade när jag sa att deras dryckesvanor kunde göra deras problem värre. Om du dricker mer vatten än du behöver är svettning ett sätt att bli av med vattnet. Mina patienter har ofta märkt att de svettas mindre om dricker mindre vatten, säger han. 

Vatten kan störa sömnen

Stora mängder vatten kan även störa sömnen, speciellt om du dricker under slutet av dagen. Det har att göra med att vår hjärna släpper ut ett hormon som saktar ned njurens funktion, detta så att vi inte känner oss kissnödiga på natten, enligt Whitley. 

– Så om du dricker nära inpå sänggång kan det göra att hormonet inte hjälper och du vaknar av att du är kissnödig. 

Han rekommenderar därför att man ska avstå att dricka något minst två eller helst tre timmar före sänggåendet. 


Blodet påverkas

Om vi dricker för mycket vatten under en mycket kort tid kan njurarna inte ta bort överflödig vätska från våra kroppar tillräckligt snabbt och vårt blod blir mer utspätt än det borde vara.

– Det kan göra så att hjärnceller börjar svälla, vilket orsakar tryck i skallen och gör så att vi kan får huvudvärk och i värsta fall få vattenförgiftning, som är dödligt.

Nästan all vätska är bra

Det räcker om kvinnor dricker 1,6 liter vätska per dag, och män två liter – vätska som inte enbart behöver bestå av vatten. Forskarna menar att all vätska är bra, så länge det inte är alkohol eller för mycket läsk. Även maten ger oss vätska har svensk forskning visat. Och det bästa sättet att veta om man behöver få i sig vätska är att känna efter om man är törstig, skriver Daily Mail.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du mycket vatten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.