10 saker vi gör varje dag – men som ingen forskare kan förklara

- 17/02/2015, 20:18 -

Varför hånglar vi? Varför smittar gäspningar? Och varför nyser vi när vi får solen i ögonen? Här är 10 grejer du gör jämt men som ingen kan förklara!

1. Varför hickar vi?

Att diafragman drar ihop sig i spasmer och framkallar hickningar är något vi alla känner igen. Men varför hickar vi? Ingen vet säkert. Det sjuka är att forskare tror att hickandet kan ha sitt ursprung från våra vattenlevande urfäder, alltså de första djuren som gick upp på land för 370 miljoner år sedan.

Bildkälla

2. Varför kliar det?

Redan på grottmänniskornas tid hade våra förfäder problem med att det kliade här och var på kroppen. Men fortfarande vet vi inte helt och hållet vad som får det att klia på huden. Det kan vara en varningssignal från kroppen, men det kan också vara helt psykologiskt. Dock upptäcktes nyligen en kli-gen som kan hjälpa folk som har sjukligt mycket kli i kroppen.

Bildkälla

3. Varför rodnar vi?

När någon säger något fint, klämmer lite på en eller när vi skäms så blir vi ofta lite rosiga om kinderna vare sig vi vill eller inte. Samtidigt ökar pulsen och blodkärlen i kinderna utvidgas. Ingen vet säkert varför det händer, alla vet bara att man ser sjukt löjlig ut.

Bildkälla

4. Varför smittar gäspningar?

En teori till att vi gäspar är att det djupa andetag är en reflex för att hjärnan ska kyla ner sig själv. Det spännande är dock att alla däggdjur gäspar, men endast människor, schimpanser och hundar kan uppleva att gäspningar "smittar".

Bildkälla

5. Varför blinkar vi?

Det tar bara en tiondels sekund för oss att blinka, det vill säga rensa och fukta ögonen. Inget konstigt med det. Men vuxna människor blinkar 10-15 gånger per minut, medan barn bara blinkar en gång i minuten. Dessutom har det visat sig att kvinnor som använder p-piller blinkar 32% mer än kvinnor som inte använder p-piller. Varför det är så, och varför vi blinkar så onödigt ofta vet ingen.

Bildkälla

6. Varför nyser vi när vi får solen i ögonen?

Den kittlande känslan i näsan före en nysning beror på att nerver i näsan blir irriterade. Hjärnan skickar då ut en signal att ta ett djupt andetag för att lösa irritationen, och att stänga ögonen för att skydda dem. Forskningen har gjort framsteg för att förstå varför vi nyser när vi är förkylda, men varför vi nyser när vi får solen i ögonen är det fortfarande ingen som vet.

Bildkälla

7. Varför skrattar vi?

Skratt är något alla förstår. Alla människor i världen skrattar. Men ingen vet riktigt varför. Dock skrattar också både apor och råttor.

Bildkälla

8. Varför gråter vi?

Att ögonen ibland tåras är inget konstigt. Det är kroppens sätt att hålla ögonen fuktiga. Men att vi gråter av känsloskäl, till exempel när vi är stressade eller ledsna, det har ingen någon förklaring till.

Bildkälla

9. Varför hånglar vi?

Vi är inte det enda djuret som gillar att kyssas, men inga djur hånglar loss så gärna, ofta, och grovt som vi människor. Att hångla loss lite med någon man gillar är ju så klart sjukt najs, men ingen vet riktigt varför vi gör det. En del tror att det kan vara en instinktiv handling för att vilja smaka på någon annans hormoner. Andra tror att det kan ha kulturellt utvecklats från tiden då vi matade varandra genom hångel. Eeeh… fräscht..

Bildkälla

10. Varför drömmer vi?

De flesta djur drömmer, men vi vet fortfarande inte varför. Dock har människor genom årtusenden teoretiserat om varför drömmar sker, allt ifrån att det avslöjar våra rädslor och innersta önskningar, till att vi genom våra drömma kan spå framtiden (yeah right).

Bildkälla

Källa: Hybrid librarian