Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skrämmande studie: Fattiga barn har mindre hjärnor än rika barn

- 01/04/2015, 09:49
Fattigdomen drabbar barnen. OBS. Genrebild
1 av 3

Fattigdomen drabbar barnen. OBS. Genrebild

Ap / TT

OBS. Genrebild
2 av 3

OBS. Genrebild

Ap / TT

OBS. Genrebild
3 av 3

OBS. Genrebild

Ap / TT

Att barn med rika föräldrar gör bättre ifrån sig i skolan är känt sedan länge, men en ny studie visar också att barn som har växt upp i ett hem med hög inkomst faktiskt har större hjärnor.

Barn som växer upp i fattigdom har mindre hjärnor. Det visar en studie som har genomförts på Columbia University i samarbete med med ett barnsjukhus i Los Angeles.

Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature har forskarna bland annat scannat barns hjärnor och genomfört kognitiva tester, och resultatet visar på en koppling mellan föräldrarnas inkomst och hur utvecklade barnens hjärnor är.


Bildkälla: TT Bild

Studien visar dock inte att det finns någon genetisk koppling, barnens hjärnor är inte större för att de har ärvt det av sina föräldrar. I stället beror det på hur barnen har växt upp. Rika barn får exempelvis bättre mat, bor i områden med friskare luft, upplever mindre stress hemma och får bättre sjukvård.

Det positiva med studien är att den visar på att saker går att förändra. Fattiga barn som får möjlighet till aktiviteter efter skolan, bättre skollunch och förbättrad sjukvård kan komma ikapp sina rikare lekkamrater, enligt artikeln. Men det bästa sättet att utjämna barns möjligheter i livet är helt enkelt att minska fattigdomen i samhället.