Onsdag 30 Nov
Stockholm

Kärleken mellan dig och din hund liknar den mellan en mamma och hennes barn

Det sitter i hundens blick
1 av 3
Det sitter i hundens blick. Foto: Ap / TT
Kärleken mellan husse och hund är stark
2 av 3
Kärleken mellan husse och hund är stark. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lek och mys stärker bandet
3 av 3
Lek och mys stärker bandet. Foto: Nora Lorek / TT NYHETSBYRÅN

Har du någon gång blivit förtrollad av en hunds blick? Då är du inte ensam. En ny studie visar nämligen att kärleken mellan människa och hund liknar den mellan barn och deras föräldrar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De stora bruna ögonen tittar bedjande på dig, fulla av kärlek och desperata efter att bli kliade bakom öronen. Tillslut ger du med dig och kliar hunden en gång till, vilket ger en varm och härlig känsla i kroppen. Det är många hundägare som hävdar att kärleken till deras hund är lika stor som kärleken föräldrar känner för sina barn. Och nu ger forskningen dem delvis rätt, det skriver New York Times.

Bildkälla: TT Bild

Det hänger på blicken

Ett japanskt forskarlag har på senare tid försökt lista ut vad det är som gör att hunden är människans bäste vän. Och det verkar hänga på blicken. Japanerna har kommit fram till att hundar som tittar länge på sina ägare utvecklar en hög nivå av oxytocin, ett hormon som är kopplat till känslor av omtanke och kärlek.

Känslan som uppstår mellan hundägare och hund kan enligt dem liknas vid känslan som ett barn känner för sin mamma. Men som de flesta vet går kärlek sällan bara åt ett håll, hundens bedjande blick ökar även ägarens nivå av oxytocin i kroppen.

Bildkälla: TT Bild

Vargar ser det som ett hot

Enligt forskarna kan hundarnas sökande efter ögonkontakt vara avgörande för att de en gång i tiden blev tama. Just ögonkontakt är i grunden en mänsklig form av kommunikation som sänder ut tillgivenhet och närhet. Hundarnas vilda släkting vargen uppfattar ögonkontakt på ett helt annat sätt, till och med tama vargar som har växt upp med människor.

– Vargar använder ögonkontakt som ett hot och uppfattar det också som ett hot. Därför försöker de undvika ögonkontakt med människor, det berättar forskaren Miho Nagasawa som är en del av det japanska forskarlaget.

Hundar kan för att vinna människors gillande omedvetet ha snyltat på den mänskliga formen av kärlek genom att helt enkelt imitera mänsklig kommunikation.

Har du en hund som tycker om att stirra på dig väldigt mycket är det alltså inget att oroa sig för, det betyder bara att Fido är väldigt kär.

Har du hund?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.