Muskelbyggande kosttillskott kan leda till testikelcancer.
1 av 3
Muskelbyggande kosttillskott kan leda till testikelcancer. - Foto: AP / TT
Protein fanns med som kosttillskott i studien.
2 av 3
Protein fanns med som kosttillskott i studien. - Foto: Ap / TT
"Det finns ett klart samband" säger studiens ledare.
3 av 3
"Det finns ett klart samband" säger studiens ledare. - Foto: SCANPIX NORWAY / TT

Forskare varnar för samband mellan vanliga kosttillskott och testikelcancer

Forskning visar på samband mellan kosttillskott och testikelcancer.


En studie publicerad i British Journal of Cancer har hittat oroväckande samband mellan att ta muskelbyggande kosttillskott och att utveckla cancer, skriver Washington Post.

För män som använde muskelbyggande kosttillskott ökade risken att få cancer med 65 procent. För de som använde mer än en typ av kosttillskott ökade risken för cancer med 177 procent. Män som använt tillbehör i mer än tre år hade en ökad risk med 156 procent. Det fanns också en ökad risk för de som började använda tillskott innan de fyllt 21 år.

LÄS MER: Vilket politiskt parti tränar du som?


Bildkälla: TT

– Sambandet var starkt, säger Tongzhang Zheng, som ledde studien på Yale University, och fortsätter:

– Om du använde kosttillskotten i en tidig ålder var risken större. Om du använde dem under en längre tid var risken större. Om du använde dem flera gånger var risken större.

900 män deltog i undersökningen, 356 som var diagnostiserade med testikelcancer och 513 utan cancer. De fick svara på frågor om bland annat rökning, alkoholvanor, träningsvanor och om testikelcancer förekommit i släkten.


Bildkälla: TT

LÄS MER: Rökning mindre farligt – om du har rätt gener

Studien får dock kritik för att den inte nämner exakt vilka tillbehör som användes av deltagarna men den ska ha inkluderat 30 olika typer av pulver och piller. Vanligaste ingredienserna ska bland annat ha varit kreatin och protein.

Resultatet pekar på att det finns ett samband mellan cancern och användning av kosttillskotten men ingen effekt har kunnat bevisas. Fler undersökningar måste göras för att bekräfta resultaten.

Enligt Washington Post har tidigare forskning visat liknande samband och risk för cancer med prestationshöjande kosttillskott.

    /
    /
    /
    De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
    Använder du kosttillskott?
    Tack för din röst!