Ny studie visar att du egentligen inte dejtar din typ, typ

Trodde du att du hade en "typ"?


De flesta människor tror sig ha en uppfattning om vilken "typ" de har. Det vill säga vilka kvaliteter som de skulle vilja att deras drömpartner ska ha. Lång, mörk, attraktiv, snäll, djurmänniska och så vidare.

Men en ny studie gjord av Lorne Campbell, som är professor i socialpsykologi vid University of Western Ontario, visar att vi faktiskt inte har typer. Det som i stället händer är att när människor börjar dejta någon de tycker om så ändras deras preferenser så att de matchar personen som de dejtar.

Anpassning

Om du skulle fråga folk som är i relationer vad deras preferenser för deras drömpartner är, så kommer svaret troligtvis att stämma in bra på deras nuvarande partner. Campbell menar att människor som är i en relation ändrar sina preferenser så att de stämmer in på verkligheten och partnern som de träffar.

Just därför blir det svårt att veta om de preferenserna speglar det som deltagarna i studien faktiskt hade innan de träffade sin nuvarande partner, eller om partnern helt enkelt blivit perfekt över tiden.

Med andra ord så kommer de flesta människor säga att deras partner stämmer in på deras drömpartner och förmodligen så tror de det också. Men det är också troligt att personerna som tillfrågats helt enkelt har ändrat sina kriterier.

Campbell efterlyser därför mer forskning kring området och menar att nuvarande forskning kring sambandet mellan kriterier och val av partner är svag.

Så visst kanske du har en drömpartner och en ideal-typ, men om du dejtar just den typen eller om du anpassar dina kriterier efter pesonen du träffar är oklart.


Bildkälla

typ
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!