Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Det består drömmar av

Nu kommer ny forskning.
1 av 4

Nu kommer ny forskning.

JONAS EKSTROMER / TT

Om vad drömmar egentligen är.
2 av 4

Om vad drömmar egentligen är.

Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Forskare menar att de handlar om att vi går igenom bilder från vaket tillstånd.
3 av 4

Forskare menar att de handlar om att vi går igenom bilder från vaket tillstånd.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Något som sker under REM-sömnen.
4 av 4

Något som sker under REM-sömnen.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 12/08/2015 07:56

Forskare har kommit fram till vad drömmar egentligen är.

Har du vaknat upp ur en dröm och tänkt: Wow, det kändes som om det där var på riktigt? Då är du inte ensam, och nu har forskare kommit närmare förklaringen av vad drömmar egentligen består av.

I en ny studie skriver man att drömmar delvis beror på att hjärnan går igenom synintryck som vi upplevt när vi varit vakna, skriver Sveriges Radio. Under djupsömnen, kallad REM-sömn, rör sig ögonen ofta fram och tillbaka i snabb takt. Länge har man inom forskningen undrat varför den rörelsen uppstår, och om den har en funktion. Men nu kan svaret vara här.


Bildkälla: TT Bild

En forskargrupp har nämligen upptäckt ett samband mellan rörelserna och drömtydning. Det som händer är att vi går igenom och uppdaterar saker vi sett i vaket tillstånd.

Något som forskarna kom fram till genom att studera hjärnaktivitet hos ett tjugotal personer under REM-sömnen och i vaket tillstånd tittandes på bilder. Vad forskarna såg var att cellerna i temporalloben betedde sig liknande under REM-sömnen och när personerna var vakna och tittade på bilder.

Varför det sker är viktigt att förstå, menar Katarina Danielsson, sömnforskare vid Uppsala universitet.

– För i dag vet vi inte exakt varför vi drömmer eller varför vi har den här REM-sömnen. Det finns olika teorier. Det ena är att man processar minnen så att man kommer ihåg bättre helt enkelt. Andra teorier är att man processar det som händer just nu, man problemlöser någonting, säger hon till SR.

Bildkälla: TT Bild

Det viktiga är skillnaderna mellan de olika sömntyperna, säger Danielsson.

– Jag skulle inte säga att drömmarna i sig är särskilt viktiga, utan det är viktigare med hjärnans aktivitet och just skillnader mellan REM-sömn och icke REM-sömn. Det finns ju hemsidor om drömtolkning, men jag tror inte att man ska tro alltför mycket på detta.

Brukar du drömma?