Hälsoappar kan göra mer skada än nytta.
1 av 3
Hälsoappar kan göra mer skada än nytta. - Foto: tt bild
Om appar som ska hjälpa till vid behandling eller ställa diagnos visar fel kan det bli stora problem.
2 av 3
Om appar som ska hjälpa till vid behandling eller ställa diagnos visar fel kan det bli stora problem. - Foto: Christine Olsson/TT
Felaktiga diagnoser kan leda till att patienter söker vård i onödan.
3 av 3
Felaktiga diagnoser kan leda till att patienter söker vård i onödan. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Varning: Din hälsoapp kan skada din hälsa

Mobilappar som ska hjälpa dig att må bra kan, tvärtemot vad du tror vara, skadliga för din hälsa.


Livsmedelsverket varnar i P4 Göteborg att appar som ska hjälpa till med diagnos och behandling i själva verket kan vara farliga.

Appar som ska hjälpa diabetiker och ange hur mycket insulin användaren ska injicera kan göra allt annat än att hjälpa.

– Om en sådan app indikerar fel insulinmängd kan det vara väldigt farligt för patienterna, säger Mats Artursson på Läkemedelsverket.

I dag finns en stor mängd olika typer av hälsoappar, enligt Arthursson är det flesta helt okej att använda. Men de som ska diagnosticera sjukdomar eller hjälpa till med behandling kan vara farliga om de ger fel svar. Som exempel ges appar som ska kunna ta en bild på hudförändringar och analysera om det är hudcancer.

Enligt Chris Anderson, professor och överläkare vid hudkliniken i Linköping, är risken stor att appen inte alls lyckas ge rätt svar.

– Då får du en patient som i onödan har blivit oroad för en förändring och det blir en massa stress när man ska söka vård, säger han.

Och Arthursson på Livsmedelsverket menar att den här typen av appar inte borde finnas på marknaden, skriver P4 Göteborg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.