Fredag 27 Maj
Stockholm

4 saker som kan hända om du sover med smink

Därför ska du inte sova med smink under natten.
Därför ska du inte sova med smink under natten. Foto: Claudio Bresciani/TT/TT NYHETSBYRÅN

Visste du hur viktigt det är för huden att du tar bort dagens smink? Om inte, här har du svaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla vet hur jobbigt det kan vara att tvätta bort sminket precis innan läggdags. Speciellt efter en halvjobbig dag då det enda du vill göra är att krypa ner i din varm säng. Men att tvätta bort dagens smink är något du absolut borde göra - för din huds bästa.

Nyheter24 har pratat med Linda Mehrens som är grundare av Makeup Academy. Hon har berättat för oss vad som kan hända om du sover med ditt smink under natten.

1. Huden får inte vila
En anledning till varför man ska ta bort sitt smink under natten är för att låta huden vila – och återhämta sig. För under dagen kommer huden i kontakt med mycket, ett exempel är avgaser.

– Det är otroligt viktigt att huden får vila och bli ren. Och framförallt att huden hinner återhämta sig, säger Linda Mehrens till Nyheter24.

Bildkälla

2. Porerna täpps igen

– Sover man med sminket täpps porerna igen. Att sova med sminket på är som att använda kläder dygnet runt, huden får aldrig tid att andas.

Bildkälla

3. Huden åldras snabbare

– Ansiktet kan tappa sin struktur och en annan sak är åldrandet – torrhet är en av anledningarna till varför huden åldras. Att inte ta bort smink och återfukta ansiktet kan leda till att huden åldras för snabbt.

Bildkälla

4. Fransarna kan gå av
Att sova med mascara leder till att dina ögonfransar går av, och självklart växer de ut igen men de kanske inte får samma kvalitet.

– Att sova med mascara är som att gå ut med blött hår, det kan gå av om man rör vid det när det är kallt.

Bildkälla

Somnar du med sminket ändå? Då ska du göra såhär:
Vaknar du upp och har glömt bort att ta bort sminket, tvätta bort det så fort du kan för att huden ska få återfuktning och luft. Ska du sminka dig direkt igen så gör det, men kom ihåg att ta bort det på kvällen.

– Hur sent du än kommer hem eller hur trött du än är, ta bort sminket. Se till att sätta den rutinen från tidigt ålder, att alltid ta bort sminket innan läggdags.

Tvättar du alltid bort ditt smink innan du går och lägger dig?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela