Lägger du ifrån dig mobilen när du går och lägger dig?
1 av 3
Lägger du ifrån dig mobilen när du går och lägger dig? - Foto: TT / emojipedia
Många uppfattar det som ett problem att de tar med sig mobilen till sängen.
2 av 3
Många uppfattar det som ett problem att de tar med sig mobilen till sängen. - Foto: TT
Att stirra på skärmen innan en ska sova kan göra det svårt att somna.
3 av 3
Att stirra på skärmen innan en ska sova kan göra det svårt att somna. - Foto: TT

Sover du dåligt? Då måste du logga ut från Facebook

Är du en av alla som har svårt att somna finns det en sak du borde göra. Och det låter nog lättare än vad det är: sluta med sociala medier.


Att sova för lite leder inte bara till den självklara tröttheten. Sömnbrist kan också leda till olyckor och sjukdomar. Det här skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

If har gjort en undersökning av svenskars sovvanor och det visade sig att 70 procent ibland hade svårt att sova. Det var 3 000 personer som svarade och bland dem var det 36 procent som uppgav att de sover kortare nu för tiden än för fem år sedan. Nästan lika många sa att sömnbrist var ett hot mot deras hälsa.

Men varför är det så svårt att sova då?

Jo, enligt undersökningen är problemet sociala medier. De flesta har väl varit med om det, att ligga där och scrolla i mobilen i stället för att stänga av skärmen.

En majoritet av de som deltog i undersökningen tyckte att de surfade för mycket.

– Det blå ljuset från skärmarna på våra tablets, smartphones och datorer har en direkt negativ inverkan på vår sömn. Ljuset lurar kroppen att tro att det är dag. Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna, säger Helena Kubicek Boye, sömnexpert och psykolog.

Bildkälla

Du kanske till och med läser push-notiserna efter att du gått och lagt dig. Det är i alla fall 41 procent som gör det, enligt undersökningen.

– Att titta på vad som händer i flödena blir lätt en vana – man dras till plinget från olika push-notiser eller säger att det är svårt att gå offline eftersom att man inte vill missa något. Det gör att man hela tiden riskerar att få sin sömn avbruten, säger Mariah Hohenthal, skadeexpert på If.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kollar du på mobilen innan du sover?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.