Att röka cannabis har en längre historia än forskare tidigare trott.
1 av 3
Att röka cannabis har en längre historia än forskare tidigare trott. - Foto: Stella Pictures/TT
Redan för 10 000 år sedan, på stenåldern, använde människor cannabis.
2 av 3
Redan för 10 000 år sedan, på stenåldern, använde människor cannabis. - Foto: Columbia Pictures / Stella Pictures
Så samtidigt som mammutar fortfarande fanns på jorden.
3 av 3
Så samtidigt som mammutar fortfarande fanns på jorden. - Foto: TT

Ny forskning visar: Stenåldersmänniskor rökte på – redan för 10.000 år sedan

De som tror att cannabisanvändning var något nytt får nog tänka om, då forskare hittat bevis för att människor rökte på redan på stenåldern.


Vid samma tid som de sista glaciärerna från istiden började dra sig tillbaka upp över norden hade stenåldersmänniskorna i Asien och Europa något helt annat för sig – de rökte på.

Forskare har nämligen hittat nya bevis för att användningen av cannabis sträcker sig längre tillbaka i tiden än vad man tidigare trott, skriver The Times.

Arkeologiska studier tyder på att människor i Asien och Europa upptäckte plantan ungefär samtidigt, för ungefär 10 000 år sedan.

Forskare tror att människorna uppskattade plantan, inte bara för dess psykoaktiva egenskaper, utan även för att dess frön kunde dämpa hunger och lindra smärta. Samt för att plantans blad lätt kunde vävas till "tyg" och kläder.

Denna nya upptäckt gör att forskare nu tror att cannabis kan ha använts före alkohol då det första beviset på att människor drack är 7 000 år gammalt.

Och det skulle dröja ytterligare 2 000 år innan något så modernt som en knarklangare skulle upptäckas. Då handlade det om Yamnaya-folket som var ett hästridanade nomadfolk från stäpplandet mellan Asien och Europa.

Detta folk ska enligt forskare ha använt sina hästar för att transportera varor under bronsålder. Och en av de varar de handlade med var just cannabis, skriver The Times.

Så nu vet vi, människor har rökt på vid samma tid som mammutar fortfarande vandrade på jorden.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den här personen som skulle "förbättra" en 5000 år gammal hällristning.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.