Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Om du vill ha ett lyckligt och hett förhållande – satsa på en feminist

Forskning visar att det här med feminism och jämställdhet är ett vinnande koncept för en lyckad relation.

Forskning visar att det här med feminism och jämställdhet är ett vinnande koncept för en lyckad relation.

TT BILD

Många heterosexuella par gynnas på olika sätt av att ha ett mer jämlikt tänk, enligt flera studier.

Många heterosexuella par gynnas på olika sätt av att ha ett mer jämlikt tänk, enligt flera studier.

TT BILD

Feminister stämplas ofta med många ogrundade fördomar. Men den här sammanställningen av forskningsresultat kan nog få även den mest fördomsfulla personen att tänka om.

Feminister stämplas ofta med många ogrundade fördomar. Men den här sammanställningen av forskningsresultat kan nog få även den mest fördomsfulla personen att tänka om.

TT BILD

Nyheter | 05/12/2016 21:14

Forskning visar att det här med att vara ihop med en feminist har väldigt bra effekter på förhållanden, på fler sätt än väntat.

Det finns många hånfulla fördomar om feminister. Men en forskningsrapport sammanställd av Viren Swami, professor i social psykologi, visar att heterosexuella män också tjänar på att leva i ett jämställt förhållande.

Enligt rapporten bidrar feministiskt medvetna män till ett mer hälsosamt förhållande på lång sikt, när det kommer till livskvalitet.

I mer traditionella relationer där kvinnor förväntar sig att deras partner ska vara en machosnubbe och en slags överbeskyddare, så visar statistiken att kvinnorna är mindre intresserade av att utbilda sig eller sträva efter att jobba inom yrken med hög status.

Bildkälla

Och när det kommer till männen då, lider de av att vara ihop med en feminist eller att vara feminister själva i ett förhållande?

Nej. Knappast. Snarare är det så att i jämlika förhållanden så hjälper männen till mer med hushållsarbete, shopping och barnen i hemmet. Det i sin tur gör att färre personer skiljer sig och paren får dessutom ett bättre sexliv på köpet.

Men det finns också mörkare sidor när det kommer till det här med traditionella könsroller i ett förhållande.

Män förväntas ofta att vara dominanta och i det ingår en våldsam machokultur. Det innebär i förlängningen att män i könsstereotypa relationer oftare begår olika former av sexuellt våld.

Bildkälla

Dessutom är det ofta den typen av män som i större utsträckning skyller våldtäkter på våldtäktsoffret och som även rättfärdigar våld i nära relationer.

Så varför gör jämställda feministiska relationer oss så lyckliga?

En teori är att den traditionella mansrollen faktiskt känns som en börda för många män, på samma sätt som för kvinnor. Att hela tiden behöva leva upp till mansidealet kan göra det svårt för män och kvinnor att närma sig varandra i en heterosexuell relation och skapa riktig känslomässig närhet.

I jämställda förhållanden är parterna bättre på att kommunicera med varandra och hitta lösningar på problemen som kan uppstå i en relation.

Detsamma gäller i sexlivet. I förhållanden där män förväntas vara machomän så minskar både spontaniteten och den sexuella tillfredsställelsen, enligt Viren Swamis forskningsrapport.

Bildkälla

I ett mer jämlikt heterosexuellt förhållande kan båda parterna njuta mer när kvinnan känner att hon inte behöver vara traditionellt undergiven.

Ja, om det nu inte är så att hon går igång på att vara just undergiven. Att ha vissa preferenser är det ju absolut inget fel på så länge ingen tar skada av det.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en annan studie som visar att män som är sexister själva mår dåligt, den kan du läsa här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kallar du dig feminist?
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal Server Error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24