Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du måste göra innan du går och lägger dig full

Nyheter | 11/07/2017 10:27

Det finns faktiskt saker du kan göra för att minimera att du sover dåligt när du druckit alkohol.

Efter en lång och kanske hård utekväll så däckar de flesta innan de ens hunnit lägga sig till rätta i sängen. Att alkohol hjälper dig att somna stämmer till den graden att du antagligen somnar snabbt. Men sömnen blir inte alls bra. 

När man lägger sig och sover med alkohol i kroppen blir det allt annat än en trevlig och avslappnad sömn. Kroppen arbetar hårt med att få ur alkoholen i kroppen genom att driva ut vatten ur cellerna och och genom levern ut i blåsan, skriver Huffingtonpost. 

Hur ska man göra då för att kunna sova bra även om du druckit alkohol? Det finns fem enkla steg som hjälper säger Dr. Patricia Carter till Huffington Post.

1. Varannan vatten

Ja, det är uttjatat men det hjälper kroppen behålla vätskebalansen. Om du dricker vin eller söta drinkar så bör du dricka ännu mer vatten eftersom att kroppen behöver inte bara driva ut alkoholen utan också sockret. 

2. Drick inte direkt innan

Det kan vara värt att sluta dricka 4-5 timmar innan du ska gå och lägga dig. Ju tidigare ju bättre. Då hinner kroppen återställa sig en del innan du lägger dig. 

3. Skippa bubblet

Cava, prosecco, champagne och andra alkoholhaltiga drycker som innehåller bubblor kan göra dig svullen och kan störa din sömn. 

4. Ät mat

Ät samtidigt som du dricker. Det här kommer antagligen göra så att du inte blir lika full men försök inte kompensera för detta genom att dricka mer. Utan ät och drick vatten så att du kan sova fint under natten sen. 

5. Inga sömnpiller

Piller och alkohol ska aldrig kombineras. Att äta sömnpiller och dricka alkohol kan till och med vara skadligt. Gör det inte!

Alltså dricka massa vatten och planera in drickandet med mat, tidpunkt och val av dryck. 

Och glöm inte att dricka med måtta (så klart)!

Se det tydliga beviset på varför du inte ska kombinera alkohol och segways:

Läs också om varför du blir röd i ansiktet av rödvin.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.