Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5201
reaktioner idag

Svensk forskning: Du kan rädda jorden – genom att inte skaffa barn

En ny studie från Lunds universitet visar att det bästa du kan göra för att minska koldioxidutsläppen – är att inte skaffa barn.

En färsk studie visar att det är en dålig idé att skaffa barn.

Det sparar mycket mer på miljön än att exempelvis skära ner på flygresorna.

Sen är det ju också alltid jobbigt med skrikande barn...

Är du en sån som alltid drömt om att skaffa barn? Ett litet mirakel du kommer att älska villkorslöst? Någon att ta hand om, bry sig om och lära allt du kan? Glöm det!

Det må låta hårt. Men så är det. Att inte skaffa barn är nämligen ett av de mest miljövänliga beslut du kan fatta, enligt en ny studie från Lunds universitet.

Syftet med studien är att inspirera människor till att minska deras koldioxidavtryck i vardagslivet på ett enkelt sätt. 

– Själv får jag hela tiden den frågan från människor som undrar vad de kan göra för att minska sin klimatpåverkan, så jag tror att det finns en stor hunger efter den här kunskapen, säger Kimberly Nicholas vid Lunds universitet, som är en av forskarna som genomfört studien till Dagens Nyheter.

De tre viktigaste vardagsbesluten du kan göra för att minska koldioxidutsläppen, förutom att avstå barn, är att äta vegetariskt, flyga mindre och att undvika bilresor.

Resultaten togs fram genom att gå igenom 39 olika källor, bland annat andra forskningsrapporter, samt olika råd från myndigheter i bland annat Kanada, USA och Europa. 

– När man börjar fundera på att få barn är det många faktorer som ska vägas in. Jag tror inte att konsekvenserna för miljön är det första folk begrundar, även om jag tror att många i dag är medvetna om att fler människor innebär en förslitning på vår miljö. Jag och min fästman har ännu inte några barn. Det är ett val vi diskuterar nu. Eftersom vi bryr oss så mycket om klimatet är detta ännu en anledning att tänka igenom vårt beslut ordentligt, säger hon till Dagens Nyheter.

Se mer: 17 bilder som visar varför Trump borde skriva under klimatavtalet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du skaffa barn?

Mer:

Här är fyra saker som du absolut inte ska göra om du vill rädda planeten