Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

För mycket träning kan döda dig – särskilt om du är en vit man

Ny forskning visar att för mycket träning kan vara farligt.
1 av 3

Ny forskning visar att för mycket träning kan vara farligt.

Pixabay

Det gäller särskilt vita män som tränar mer än 7,5 timmar i veckan.
2 av 3

Det gäller särskilt vita män som tränar mer än 7,5 timmar i veckan.

Pixabay

Anledningen är att det kan leda till hjärtproblem i äldre ålder.
3 av 3

Anledningen är att det kan leda till hjärtproblem i äldre ålder.

Pixabay

Nyheter | 20/10/2017 12:07

En ny forskningsrapport visar att extremt mycket träning, mer än 7,5 timmar i veckan, faktiskt kan vara riktigt farligt.

Ibland när du står där och stönar på gymmet så tänker du säker: "är det verkligen värt allt slit"? Svaret är faktiskt både jag och nej. Givetvis är det bra med motion, men en ny studie visar att FÖR MYCKET motion faktiskt kan vara farligt.

Pixabay

Och särskilt om du är en vit man. Häng på så förklarar vi hur det ligger till.

Studien, som bedrivits på University of Illinois i Chicago, USA, kom fram till att om du är en vit man som tränar minst sju och en halv timme per vecka så löper du dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Det i jämförelse med de som tränar mer lugnt.

Det här kom de fram till genom att jämföra träningsvanor under en period av 25 år. De jämförde fysisk aktivitet på 3 175 personer av olika kön och ursprung – och följde dessa från 1985 till 2011. Deras startålder var mellan 18 och 30 – och när studien tog slut var de mellan 43 och 55.

Pixabay

Forskarna kom fram till att vita män som aktivt tränar har 86 procent större risk för bildning av plack i hjärtartärerna när de nått medelålder. Anledningen tros vara att en högre grad av slitage på artärerna vilket i sig leder till en högre – håll i er nu – koronarartärkalkning (som förkortas CAC). 

Forskningen kom samtidigt fram till att det inte var lika stor risk för svarta män att drabbas av samma problem.

Pixabay

Forskarna uttrycker en del förvåning över resultatet:

– Vi förväntade oss att se att högre nivåer av motion skulle påvisa mycket lägre nivåer av CAC, säger Dr Deepika Laddy vid UIC College of Applied Health Sciences, enligt Daily Mail.

När resultatet anlyserades så var de deltagare som tränade över 7,5 timmar i veckan oftare i riskzonen än de som tränade mindre än 2,5 timmar i veckan. 27 procent större risk, faktiskt.

Forskarna delade sedan in resultatet baserat på etnicitet och kön. Det var då alltså främst vita män som löpte en större risk att drabbas av dessa hjärtproblem, medan svarta män inte var lika utsatta. Varken vita eller svarta kvinnor hade en förhöjd risk.

Pixabay

Än så länge vet inte forskarna exakt vad det här innebär för framtiden, utöver riskfaktorn. Det är möjligt att placket som bildas är av "en stabilare natur" – vilket kanske inte kommer leda till en hjärtattack. Den risken vill forskarna fortsatta att forska på, när det kommer till vita män som tränar extremt mycket.

Däremot har forskaren Dr Jamal Rana ett viktigt budskap:

– Den här studien säger ingenting om att någon ska sluta träna – eller inte ska träna alls.

Pixabay

Här kan du läsa hela forskningsrapporten som publicerats i Mayo Clinic Proceedings.

Läs också om ny forskning som avslöjar att tatuerade personer löper risk för sjukdomar. Läs också en personlig tränares tips för att du inte ska träna fel.

TV: Här är nya träningstrenden – sov på gymmet

Tränar du mer än 7,5 timmar i veckan?