Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kommer den svenska vintern se ut i framtiden

Nyheter | 20/03/2018 20:52

Ny forskning från Rossby Centre, en del av SMHI, visar att det troligtvis inte kommer bli lika kalla vintrar som i nuläget i framtiden. Redan om 50 år kan särskilt Norrland påverkas av ett annat klimat.

Det är mars och trots att våren i vanliga fall brukar börja visa sig så här års, så har vintern stannat kvar extra länge i Sverige i år. Om du är nyfiken på när våren kommer till Sverige kan du läsa om det här.

Snöoväder i Stockholm
Så här har de senaste månaderna sett ut för många. Bild: TT

Särskilt snön har legat stabilt kvar på backen under det här året och minusgraderna har varit ett faktum. Men så kommer det inte att bli i framtiden, visar ny forskning.

Hur har forskare kommit fram till det här?

Det är Rossby Centre, som är SMHI:s klimatmodelleringsenhet, som tagit fram projektioner på hur klimatet kommer att se ut i framtiden. Det baseras i sin tur på mätningar av väderförhållanden sedan 1800-talet. De förutspår då ett par decennier framåt och kollar även på hur medeltemperaturen ökat över tid historiskt. 

Kort sammanfattat gör de en beräkning baserat på hur klimatförändringar sett ut historiskt – och gör sedan bedömningar på hur framtiden kan komma att se ut.

Men växthuseffekten då?

När det kommer till växthuseffekten så tror forskningslaget att de har bra förståelse för hur den fungerar. Det kan däremot vara så att den gör det svårare att förutsäga klimatet.

– Det betyder att klimatet vi försöker säga något om 50 år i framtiden inte är detsamma och för det framtida varmare klimatet finns i dag inga mätningar som vi kan testa modellerna mot. Vi vet inte exakt hur mycket klimatsystemet kommer att svara på höjda halter av koldioxid, säger Erik Kjellström, chef på Rossby Centre, till Dagens Nyheter.

Hur kommer vintern att se ut då?

Den nya forskningen visar att vintern i Sverige kan komma att bli mycket kortare i framtiden – alltså att vi inte kommer ha en längre period med snö och kyla. Och då pratar vi om redan 30 år.

– Rent generellt visar forskningen att vintrarna i Sverige kommer att vara varmare om 30 år. Det kommer också att vara mindre snö generellt sett, särskilt i söder, och i Skåne kommer det inte vara mycket snö alls, säger Erik Kjellström, till DN.

Även norrut kommer vintern att bli mycket kortare. Överlag kommer säsongen med snö att bli kortare och snön kommer även att komma senare – och försvinna snabbare. Mycket kommer att hänga på hur cirkulationen och vindriktningen i atmosfären förändras.

– Kyliga vindar från nordost som blåser ut över Östersjöns varmare yta skulle kunna ge upphov till mer snö eftersom luften kan innehålla mer vattenånga, säger Erik Kjellström till DN.

Person går med klackar i slask
Vintern kan bli en slaskig saga i framtiden. Bild: TT

Hur kommer det här att påverka oss?

Vintersäsongen med snö kommer alltså att bli kortare, men det kommer fortfarande i praktiken gå att exempelvis åka skidor i Norrland. Dock under en kortare period än vi har varit vana vid hittils. Klimatet kommer istället att likna det som nu är standard i Stockholm med en större omväxling i temperaturer. 

I Skåne kan det däremot bli extremt sällsynt med snö och om det väl faller till backen så stannar det inte särskilt länge alls.

Läs mer om hur Rossby Centre jobbar på SMHI:s hemsida.

Läs också mer om vad ett "nationellt isdygn" är för någonting här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du orolig för framtidens klimat?