Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hundar kan bli deprimerade av dina mobilvanor

- 01/10/2018, 10:47

Brukar du ta med dig mobilen när du tar ut hunden på en promenad? Sluta med det. Ny forskning visar att hundar kan bli ledsna om husse eller matte tittar ner i mobilen för mycket.

Alla gör vi det då och då – plockar upp mobilen för att fördriva lite tid i soffan, på bussen eller på fikarasten. Men det kan vara värt att tänka på hur man använder sin mobil – och vem som är i närheten när du slösurfar. 

Ny brittisk forskning har nu visat att hundar kan känna sig ensamma och övergivna när husse eller matte stirrar ner i telefonen. 

– Vi är besatta av våra mobiler. Mobilen riskerar att skada den viktiga relationen vi har med våra husdjur, säger veterinären Iain Booth till brittiska tidningen Metro. 

Tydligen är det just hundar som blir extra ledsna när vi ägnar för mycket tid åt mobilen. Eftersom hundar är sociala flockdjur blir de ledsnare än till exempel katter – hunden förväntar sig att få bekräftelse och ledarskap från sina människor. 

– Om den sitter och tittar upp på dig samtidigt som du tittar på något oviktigt på Facebook, då har du ett problem, säger Booth till Metro UK. 

Kan bli aggressiv

I värsta fall kan din hund börja söka sig till andra människor eller andra hundar för att få den bekräftelse och trygghet den behöver. Enligt Booth kan hunden till och med börja bli arg och aggressiv om den inte får uppmärksamhet. 

Booth rekommenderar att man lämnar mobilen hemma när man tar promenad med sin fyrfota vän, och att man verkligen lägger ner tid på att värna sin relation med hunden. 

– Risken är att du bli känslomässigt avlägsen från din hund. Och om er relation är på den nivån, varför ska du då ha en hund överhuvudtaget, säger Booth till Metro. 

Du vet väl vad du ska göra om ditt husdjur sätter i halsen? Det kan du läsa om här!