Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hjärnforskare varnar för strålning – barn skadas av mobilen​

- 22/05/2019, 22:46 -
Strålning från mobil

Hjärnforskare varnar för strålning – barn skadas av mobilen​

Claudio Bresciani/TT, Janerik Henriksson/TT, Pixabay

Olle Johansson som är professor i neurovetenskap har i decennier varnat för effekterna av den alltför frekventa mobilanvändningen. Han anser att strålningen har normaliserats och går nu ut med en varning till alla föräldrar.

Nu är det dags en gång för alla: lägg bort mobilen! Och det gäller alla – oavsett ålder. Professorn Olle Johansson varnar nu för att strålningen normaliserats. 

I flera decennier har Johansson varnat för effekterna som kan följas av vår tids frekventa mobilanvändning. 

Johansson har ett specialområde: Hjärnan. 

Viktigt att bli ifrågasatt

Genom åren har Johanssons varningar för mobilstrålningar ifrågasatts, något han själv tycker är viktigt – att bli ifrågasatt.

– Det är oerhört viktigt att alla vetenskapliga resultat diskuteras och ifrågasätts, men jag och mina medarbetare har ju många, många gånger passerat den mycket hårda vetenskapliga peer review-baserade kontrollen i de vetenskapliga tidskrifterna. Det är inte alltid fallet med våra offentliga belackare, säger Johansson till Aftonbladet.

Men enligt Olle Johansson är det inte bara mängden strålning som ökat. Det har även blivit mer och mer biologiskt och medicinskt främmande.

Artificiella elektromagnetiska fält, som det i detta fall rör sig om, kommer inte bara från mobiltelefoner. Vi snackar babylarm, läsplattor, bärbara datorer, wifi-router och flera andra trådlösa system. Men också hushållsapparater, bilar och kraftledningar.

Kommande generationer är hotade

Enligt docent Johansson kan strålningarna från alla dess apparater i längden förändra och skada våra levande celler och organismer.

–  Vi kan redan nu allvarligt hota våra nuvarande och kommande generationer. Att inte agera idag kan visa sig katastrofalt i morgon, säger Olle Johansson till Aftonbladet.

Går ut med varning till föräldrar

Men den mest allvarliga varningen riktar Johansson till alla som är föräldrar. 

– De sätter sina barn i en exponering som WHO har cancerklassificerat i samma kategori (2B) som många mycket farliga ämnen, som DDT, bly, formaldehyd, bensin- och dieselavgaser och svetsrök, säger Johansson och avslutar:

– Vad händer när vi, dygnet runt, var vi än är, tillåter oss och våra barn att användas som försökskaniner?

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att flera hundra forskare varnar för de trendiga trådlösa hörlurarna AirPods. Orsaken? Hörlurarna kan utsöndra farlig strålning direkt till huvudet. Enligt forskarna är strålningen så pass farlig att den kan utgöra risk för cancer. Här kan du läsa mer om det.

Tänker du på strålningen som mobilen kan ge ifrån sig?