Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Nyblivna föräldrar har sömnbrist i sex år

- 05/03/2019, 19:55 -

Att vara nybliven förälder kan vara riktigt tufft, och sömnbrist kan automatiskt bli en stor del av det. En ny studie visar att nyblivna föräldrar bör räkna med sömnbrist som kan hänga kvar i hela sex år. Vilka som påverkas mest? Kvinnorna.

Det är en stor omställning att bli förälder, då allt kan förändras under en natt. University of Warwick i Storbritannien forskar kring ämnena sömnbrist och nyblivet föräldraskap. Forskarna på Warwick har tagit fram en studie som visar att sömnbristen kan pågå i så mycket som sex år.

Över 4000 deltog

Studien grundar sig på intervjuer med 4 200 vuxna personer i Tyskland. Intervjuerna skedde en gång om året mellan 2008-2015 och hela 2 000 kvinnor och 2 200 män deltog i studien. I studien fick de skildra sina sömnrutiner på vardagar och helger, samt betygsätta kvaliteten på nattsömnen på en skala mellan 0-10. 

Sovande bebis
Sömnbrist ökar drastiskt hos nyblivna föräldrar. Bildkälla: Christine Olsson TT/TT

Skillnad mellan kvinnor och män

Skillnaden mellan hur mammor och pappor påverkas visade sig vara stor. Något intressant var att mammorna i genomsnitt lider av tre gånger så mycket sömnbrist som papporna de första månaderna. 

Kvinnornas nattsömn minskade med cirka en timmes sömn per natt, jämfört med innan och från det att bebisen kom. Men männens sömn påverkades med 15 minuter mindre än vanligt varje natt.

Håller i sig i flera år

Denna sömnbrist dröjer sig kvar i hela sex år efter barnets födsel. Anledningen till det menar forskarna är på grund av ökade krav som medföljer i föräldraskapet. 

Sakari Lemola är en av forskarna bakom studien, och han förklarar till The Independent att anledningen till att kvinnor får mer störningar i sin sömn än män är på grund av att kvinnan mer frekvent antas vara den primära vårdgivaren.

– I vårt samhälle är det oftare mamman som går upp när ett barn gråter. Det finns par där det är tvärtom men de är helt klart en minoritet.

Är du intresserad av att läsa mer om sömn? Nedan finns flera användbara artiklar som handlar om just att sova.

Här är de bästa och sämsta sätten att sova på

Här är 11 saker du inte borde äta innan du ska sova

Militärens teknik: Så somnar du på 2 minuter

Lider du av sömnbesvär?