Forskning visar att växter har en metod för att varna andra växter för fara.
Forskning visar att växter har en metod för att varna andra växter för fara. - Foto: Foto: Shutterstock

Forskning: Växter skriker för att varna varandra

En ny studie visar att växter använder ett speciellt språk för att varna varandra när de blir attackerade. Forskare har undersökt växten Kanadensiskt gullris.


Bävrar slår med svansen på vattenytan. Kaniner stampar med foten i marken. Katter och hundar morrar. Ja, djur har många olika sorts strategier för att varna andra djur för rovdjur eller faror. 

Men visste du att även växter har ett sätt att varna varandra för fara?

En ny studie från University of Turku i Finland visar att växter använder ett sorts språk för att varna varandra. Växterna skickar ut en sorts varningskemikalie som används som ett universellt språk, ungefär som att de ropar till varandra. 

När plantor blir skadade så utlöser de en signal som sprider sig genom plantan och skapar ett defensivt försvar. 

Detta försvar leder till att plantan utlöser en stinkande varningsdoft till plantor i närheten. Denna varningsdoft kallas flyktiga organiska föreningar. 

Flyktiga organiska föreningar är en kemikalie som går att hitta i många produkter. Ett exempel på en flyktig organisk förening är Benzene. Benzene går att hitta i små mängder i vår mat. 

Signalerar till varandra om ett hot är i närheten

Studien visar vad detta försvar, som plantan utsöndrar, egentligen innebär. Tydligen så signalerar plantorna till sin omgivning att ett hot är i närheten.

Detta gör att närliggande växter också kan inta ett defensivt tillstånd. Med andra ord kan man säga att växterna utsöndrar ett stinkande varningsskrik till varandra. 

Studien gjordes på Kanadensiskt gullris. Varningssignalen som skickas ut är vanlig bland växter som blir uppäta av växtätare. Forskarna fann att varningsskriket är allra vanligast hos plantor som ofta blir uppätna av djur. 

Bilden föreställer gullris. I studien där man upptäckte att plantor kommunicerar med varandra använde forskarna sig av Kanadensiskt gullris. Foto: Cristine Olsson.

Har utvecklat ett universellt språk 

Studien hävdar att det är möjligt att plantorna har utvecklat ett sorts universellt språk i områden som är större risk för dem att bli uppätna.

Forskarna genomförde experimentet på ett fält där gullris växte. I mitten av varje grupp av växter så fanns det en enskild växt som blev skadad av en växtätande bladskalbagge. 

När växterna i flera veckor hade blivit tuggade på så kontrollerade forskarna växternas kemiska varningsutsläpp.

Forskarna upptäckte att växter som hade fått ett varningsmeddelande av andra växter var mer skyddade från skalbaggarnas bett.

Forskarna är inte säkra på hur växterna mottar meddelandena från varandra, men tror att den kemiska signalen interagerar med växternas cellmembran på något sätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du prata med dina växter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.