Medicinsk-cannabis-hjalper-inte-mot-angest-och-depression
Medicinsk cannabis hjälper inte mot ångest och depression - Foto: Shutterstock

Medicinsk cannabis hjälper inte mot ångest: "För lite bevis"

Medicinsk cannabis är lagligt på flera håll i världen och skrivs bland annat ut för att lindra ångest och depression. Nu visar dock en ny studie att bevisen för drogens effekter är skrala när det kommer till psykisk ohälsa.


Cannabis har kopplats samman med att dämpa ångest och depression. I flera olika länder skrivs drogen även ut i det här syftet.  Men en ny studie visar att man kan ha gått händelserna i förväg. 

Bevisen för att cannabis skulle ha ångestdämpande effekter är nämligen skrala, tvärtom finns det bevis för att plantan kan förvärra psykisk ohälsa

Risker överväger eventuella fördelar

Medicinsk cannabis bör inte användas för att bekämpa depression, ångest eller andra psykiska sjukdomar. Det är slutsatsen av en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Psychiatry. 

Forskningsgruppen har totalt gått igenom 83 studier som har publicerats de senaste 40 åren. Efter genomgången menar forskarna att riskerna överväger fördelarna när det kommer till att bruka cannabis mot psykisk ohälsa. 

Kan förvärra ångest 

Främst lyfter forskarna att fler kvalitativa studier behövs för att kunna fastslå om cannabis har positiva effekter när det kommer till att lindra ångest och depression. 

"Innan vi har bevis från randomiserade kontrollerade studier, kan vi inte ge kliniska råd kring hur medicinsk cannabis kan användas för att behandla psykisk sjukdom", skriver studiens huvudförfattare professor Louisa Degenhardt

Utöver att det finns knappa bevis för att cannabis skulle lindra psykisk ohälsa hittade forskarna fynd som indikerar att plantan tvärtom kan öka förekomsten av dessa tillstånd. 

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Effekt vid kronisk smärta 

Forskarna kunde dock se en liten ångestdämpande effekt när det kom till personer som lider av multipel skoleros eller kronisk smärta. 

De menar dock att det här kan bero på att cannabis är smärtlindrande vilket i sin tur kan dämpa ångest. 

Läs även: Ben & Jerry's stora glassplaner: Cannabis-glass

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ångest?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Risk för varubrist på Systemet till helgen

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.