Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Medicinsk cannabis hjälper inte mot ångest: "För lite bevis"

- 30/10/2019, 19:17

Medicinsk cannabis är lagligt på flera håll i världen och skrivs bland annat ut för att lindra ångest och depression. Nu visar dock en ny studie att bevisen för drogens effekter är skrala när det kommer till psykisk ohälsa.

Cannabis har kopplats samman med att dämpa ångest och depression. I flera olika länder skrivs drogen även ut i det här syftet.  Men en ny studie visar att man kan ha gått händelserna i förväg. 

Bevisen för att cannabis skulle ha ångestdämpande effekter är nämligen skrala, tvärtom finns det bevis för att plantan kan förvärra psykisk ohälsa

Risker överväger eventuella fördelar

Medicinsk cannabis bör inte användas för att bekämpa depression, ångest eller andra psykiska sjukdomar. Det är slutsatsen av en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Psychiatry. 

Forskningsgruppen har totalt gått igenom 83 studier som har publicerats de senaste 40 åren. Efter genomgången menar forskarna att riskerna överväger fördelarna när det kommer till att bruka cannabis mot psykisk ohälsa. 

Kan förvärra ångest 

Främst lyfter forskarna att fler kvalitativa studier behövs för att kunna fastslå om cannabis har positiva effekter när det kommer till att lindra ångest och depression. 

"Innan vi har bevis från randomiserade kontrollerade studier, kan vi inte ge kliniska råd kring hur medicinsk cannabis kan användas för att behandla psykisk sjukdom", skriver studiens huvudförfattare professor Louisa Degenhardt

Utöver att det finns knappa bevis för att cannabis skulle lindra psykisk ohälsa hittade forskarna fynd som indikerar att plantan tvärtom kan öka förekomsten av dessa tillstånd. 

Cannabis
Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Effekt vid kronisk smärta 

Forskarna kunde dock se en liten ångestdämpande effekt när det kom till personer som lider av multipel skoleros eller kronisk smärta. 

De menar dock att det här kan bero på att cannabis är smärtlindrande vilket i sin tur kan dämpa ångest. 

Läs även: Ben & Jerry's stora glassplaner: Cannabis-glass