Måndag 23 Maj
Stockholm

Ny forskning: Så kort tid smittar corona

Så kort tid smittar covid-19
Så kort tid smittar covid-19. Foto: Johan Nilsson

Corona smittar innan man fått symptom – men inte under så lång tid. Enligt ny forskning har en person med covid-19 aldrig varit smittsam längre än nio dagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ny forskning publicerad i den ansedda medicinska tidsskriften the Lancet visar att corona-sjuka personer kan bära på viruset väldigt länge. 

Coronaviruset kan ligga kvar i luftvägarna i 83 dagar och finnas kvar i nedre luftvägarna ännu längre. 

Men det betyder inte att man smittar.

Läs mer: Siffror från OECD visar: Sverige sämst på att hantera corona

Smittar i max nio dagar

Forskarna har samlat in resultat från tusentals redan publicerade artiklar om corona – och har inte hittat bevis på att personer med covid-19 burit på ett smittsamt virus i mer än nio dagar. 

– Det betyder att du kan göra positiva test i flera veckor, utan att smitta, säger Espen Rostrup Naksad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet till Dagbladet.

Värst första fem dagarna

Studien i The Lancet visar att man är som mest smittsam de första fem dagarna av sjukdomen – även om man inte har några symptom alls.

– De här fynden visar att en snabb isolation av smittsamma personer är särskilt viktig för att få kontroll på spridningen av covid-19, säger Rostrup Naksad till DB och fortsätter: 

– Det förklarar också varför det är så svårt att undvika att smittas från personer som har små eller inga symtom tidigt infektionsutvecklingen.

LÄS MER: 

Detta kan du dömas för om du träffar folk när du har corona

Vetenskapsakademin går emot Tegnell: Rekommenderar munskydd

Kommentera
Kopiera länk
Dela