Lördag 21 Maj
Stockholm

Nu säljs kött som odlats i labb – när kommer det till Sverige?

Labbdolat kött har godkänts i Singapore.
Labbdolat kött har godkänts i Singapore. Foto: Eat Just/Pexels

Företaget Eat Just har, med celler från en kyckling, lyckats odla fram kycklingkött. Helt utan slakt kan man alltså äta kyckling, då produkten nu ska börja säljas i Singapore. Men när kan vi i Sverige få chansen att smaka?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Singapore blir först i världen med att godkänna labbodlat kött. Ja, du läste rätt – kött som har odlats fram i ett laboratorium.

Att den vegetariska trenden är stor i världen är det nog inte många som har missat. Bland annat vill Ikea att deras mat ska vara 50 procent vegetarisk.

Men den nya grejen är alltså kött som framställts i ett laboratorium. Först ut är kycklingkött som tillverkats genom att ta en cell från en cellbank. Inget djur har dödats i processen, cellprovet kan nämligen tas genom en biopsi på ett djur.

Köttet kommer att säljas som nuggets och ska kosta ungefär lika mycket som lite finare kycklingkött. 

Labbodlade kycklingnuggets. Foto: Eat Just

Det är det amerikanska företaget Eat Just som ligger bakom de slaktfria köttprodukterna. 

Singapores livsmedelsverk säger att de undersökte hur tillverkningsprocessen går till och kontrolleras samt hur produkten säkerhetstestad innan de godkände den. 

Till en början ska kycklingen serveras på finare restauranger i Singapore, men man hoppas att den snart ska säljas i vanliga butiker också.

Men hur ser det ut i Sverige – när kan vi få äta odlat kött här?

Nyheter24 ringde upp Astrid Walles-Granberg, livsmedelsrådgivare på Livsmedelsverket, för att fråga. 

Hon berättar att Sverige följer EU:s gemensamma regelverk för nya livsmedel, som alla medlemsländer går efter.

– Nya livsmedel som man inte har ätit i EU före 1997 måste man godkänna, och det sker genom att företag skickar in en ansökan där de visar att det är säkert, och hur det är tillverkat. Sedan kollar man det på centralnivå, om det är säkert eller inte, och därefter bestämmer man om det ska godkännas.

Godkännande kan ta tid

Och det kan ta lite tid innan ny mat blir godkänd. I EU är de Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som bestämmer.

–17 månader är den tiden man minst får räkna med. Det kan ta längre tid än så om Efsa behöver mer information om livsmedlet, säger Astrid Walles-Granberg till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Vad man måste ta upp i bevisen för säkerhet – och vad Efsa bedömer – varierar lite beroende på vilken typ av livsmedel det är. Labbodlat kött är en helt ny process där slutprodukten ser ut som vanligt kött. Det kanske i processen finns något som gör att det blir ofördelaktigt eller farligt att äta. Men man behöver också se till näringsvärdet. Så att man inte tror att det ersätter vanligt kött om det till exempel är så att det odlade köttet inte är lika näringsrikt.

Läs mer:

EU-beslutet: Vegokorv får fortsätta heta korv

9 anledningar till att äta mer vegetarisk mat

Paul äter två kilo kött – varje dag: "Jag får allt jag behöver"

Vill du smaka?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela