Fredag 30 Jul
Stockholm

Annelies mamma försvann spårlöst – räddades av hjältehunden Tiger

Annelie Erikssons mamma försvann spårlöst i helgen.
1 av 7
Annelie Erikssons mamma försvann spårlöst i helgen. Foto: Privat
Annelies mamma Harriet brukar ta korta kvartslånga promenader med familjens hund och katt.
2 av 7
Annelies mamma Harriet brukar ta korta kvartslånga promenader med familjens hund och katt. Foto: Privat
Lilla Tiger, 6 år, höll Harriet sällskap i mörkret i skogen efter att hon plötsligt hade fallit ihop.
3 av 7
Lilla Tiger, 6 år, höll Harriet sällskap i mörkret i skogen efter att hon plötsligt hade fallit ihop. Foto: Privat
Även familjens femtonåriga katt Ina försökte hjälpa till i sökandet efter Harriet.
4 av 7
Även familjens femtonåriga katt Ina försökte hjälpa till i sökandet efter Harriet. Foto: Privat
Nu är Harriet och hunden Tiger hemma i tryggheten igen.
5 av 7
Nu är Harriet och hunden Tiger hemma i tryggheten igen. Foto: Privat
Annelie säger till Nyheter24 att hennes mamma självklart kommer att ha med sig mobilen när hon går ut i fortsättningen.
6 av 7
Annelie säger till Nyheter24 att hennes mamma självklart kommer att ha med sig mobilen när hon går ut i fortsättningen. Foto: Privat
Så stolt liten hjältehund!
7 av 7
Så stolt liten hjältehund!. Foto: Privat

Annelies mamma Harriet försvann spårlöst i skogens kolsvarta mörker, under en promenad med familjens husdjur i helgen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Annelie Eriksson från Kungsör låg och vilade i lördags eftermiddag, när hon nåddes av mardrömssamtalet från sin pappa.

– "Mamma har försvunnit" sa pappa skärrat. Hon hade gått ut på sin vanliga lilla kvartslånga promenad med sin hund Tiger, säger Annelie till Nyheter24.

Annelie klädde snabbt på sig och åkte till föräldrarnas hem, där hennes mamma Harriet fortfarande saknades.

Annelie gick först till en affär i närheten av föräldrarnas hem och frågade i butiken om Harriet hade varit där, men personalen hade inte heller sett Harriet.

– Jag har dresserat hunden att komma när man ropar på honom, så jag började ropa "Tiger, kom hit!". Då var det en annan hund utanför affären som började skälla intensivt, men jag fortsatte ropa ändå och började gå in mot skogen en bit bort för att leta vidare.

Familjens lilla cocker spaniel- och terrierblandis Tiger, 6 år. Bildkälla: Privat

När Harriet hade lämnat huset var det fortfarande ljust ute, men drygt två timmar senare hade mörkret lagt sig kompakt över skogen, det var helt kolsvart ute. Annelie kunde bara använda mobilens lampa för att lysa upp en liten bit framför sig i mörkret när hon letade efter sin mamma.

Plötsligt hörde Annelie en annan hund skälla än den hon hade hört vid affären tidigare. Hon insåg direkt att det måste vara Tigers skall hon hörde.

– Till slut hörde jag äntligen mamma ropa "här inne!" Jag hittade henne sittandes på en stubbe inne i mörkret i skogen. Hon höll i Tiger jättehårt för att hon var så rädd att bli lämnad ensam.

Det visade sig att hennes mamma, som har sjukdomen KOL och är allmänt svag, plötsligt hade fallit ihop i skogen i början av sin promenad tidigare under dagen. Harriet hade lyckats kräla sig fram till en stubbe, där hon sedan satt och skrek länge efter hjälp, oförmögen att ta sig därifrån. Även hunden Tiger ylade ikapp med henne, men ingen hade hört dem.

Harriet var yr och medtagen när hon hittades, men Anneli lyckades dra upp sin mamma på skakiga ben.

– Det konstiga är att ingen hörde henne. Eller så gjorde någon det men ignorerade hennes nödrop, det är ju ännu värre. Mamma berättade att hon hade suttit på stubben och gråtit och sagt till Tiger att de kanske aldrig skulle bli hittade. Då hade Tiger tvättat hennes kinder, som för att trösta henne.

När Annelie och hennes mamma väl kom hem igen fick de veta att även familjens katt Ina hade försökt hjälpa till i sökandet, på sitt sätt. Hon är en gammal katt, men brukar följa med Harriet och Tiger på deras små promenader.

Katten Ina, 15 år. Bildkälla: Privat

Nu berättade Annelies pappa att Ina hade sprungit hem själv från promenaden tidigare och verkat vilja visa vägen till Harriet som var i nöd, men det insåg de inte förrän i efterhand.

Några dagar har passerat nu och Harriet mår bra, men lilla hjältehunden Tiger verkar vara mer medtagen efter upplevelsen.

– Han är sprallig och hoppig annars, men dagen efter var han helt sänkt. Jag vet inte om han blev chockad kanske. Men i fortsättningen ska mamma självklart alltid ha med sig mobiltelefonen när hon går ut, säger Annelie till Nyheter24.

Harriet och Tiger, hemma i tryggheten. Bildkälla: Privat

Annelie delade med sig av den omskakande upplevelsen i en stor Facebookgrupp strax efter händelsen. Där hyllades hunden Tiger och katten Ina för sin fina insats och många höll med om att djur helt klart verkar förstå mer än vi människor kanske tror.

Det här är nog varken första eller sista gången vi får ta del av våra älskade husdjurs hjälteinsatser. Här kan du läsa om hunden Lola som räddade sin matte från att bli våldtagen.

Nyheter24 har även skrivit om hjältelabradoren Dayko som räddade flera personer ur ett rasat hus efter en jordbävning – hennes eget tragiska öde har berört tusentals.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela