Så jobbar Sverige med Nato, enligt statsministern.
Så jobbar Sverige med Nato, enligt statsministern. - Foto: Claudio Bresciani/TT, Paul Wennerholm/TT, Olivier Matthys/TT

Magdalena Andersson: Så jobbar Sverige med Nato

Under fredagens pressträff svarade statsminister Magdalena Andersson på frågor kring läget i Europa tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén.


Under fredagskvällen hölls en pressträff tillsammans med statsminister Magdalena Andersson, överbefälhavare Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist beklagar sig över situationen och menar att det är ingenting som någon hade förväntat sig behöva uppleva i vår livstid.

Inga tecken på ryska militära rörelser nära gränserna

Enligt Bydén ser man inga tecken på att Ryssland närmar sig Sverige.

–  Just nu så ser inte vi några oroväckande ryska militära rörelser nära våra gränser men vi har god bild över läget och är vaksamma, säger han och fortsätter:

– Vi har en god lägesbild som vi följer kontinuerligt. Vi delar information med våra partners, länder och organisationer. Det är mycket information som delas. Det är viktigt för oss.

Så ser relationen ut mellan Sverige och Nato

Magdalena Andersson tydliggör relationen mellan Sverige och Nato.

– Vilken information som utbytts pratar vi inte om utåt. Men vi har nära samarbete och har ett partnerskap och en del är att vi byter information. Nära är så nära att vi varje dag pratar med Nato och övar med Nato. Det är ett nära samarbete och vi är uppskattade.

Hon pekar extra på att Sverige är noggranna med att själva ta beslut om den säkerhetspolitiska linjen, något som de nu försvarar.

– Det finns en förutsägbarhet i svenska säkerhetspolitiska linjen. Jag tycker det är viktigt att säga att vi har nära samarbete med Nato. Vi har byggt upp det svenska försvaret och satsar och vi har en helt annan förmåga än tidigare. Vi har ett nätverk av samarbeten med olika partners.

Det här kan Sverige bidra med när det kommer till försvar

Hultqvist menar att Sverige gjort den största satsningen sedan 1950-talet.

– Vi har den största satsning som skett sen 50-talet och är betydligt bättre idag än 2014. Vi har slutit 20 avtal om samarbetet med andra länder, som till exempel Storbritannien. Vi har långt samarbete med Finland. Vi har ett nätverk och det är det vi nu ska vila på. Det gör idag är signaler av hur vi läser av läget tillsammans med andra. Vi har vänner i en krissituation, säger han under pressträffen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!