Gatan utanför Rysslands ambassad kan byta namn.
Gatan utanför Rysslands ambassad kan byta namn. - Foto: Filip Norman/TT och Jessica Gow/TT

Ryska ambassaden kan få Ukraina-adress

Publicerades: 11 Mar 2022, 07:50, Uppdaterades: 11 Mar 2022, 09:05

Stockholms stad öppnar nu för att döpa om gatan som den ryska ambassaden ligger på i Stockholm. Gjörwellsgatan som den nu heter kan i stället få ett namn med koppling till Ukraina, rapporterar TV4 Nyheterna.


Ett namnbyte på gatan vid Rysslands ambassad i Stockholm kan vara på gång.

— Namnberedningen träffas på måndag, i ett ordinarie sammanträde, och då kommer man att diskutera de här fantastiska förslagen som har kommit in. Det är väldigt positivt med det här engagemanget för att visa Ukraina solidaritet, så jag hoppas verkligen att vi snart kan fatta ett beslut, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, till Nyheterna.

Många namnförslag på gatan vid ambassaden

I Stockholm har många förslag kommit in. KD:s ungdomsförbund vill till exempel döpa om gatan till Zelensky-gatan efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera gator har bytt namn i Europa

Liknande beslut har redan fattats eller är på väg att fattas runt om i Europa. I Litauens huvudstad Vilnius har man döpt om gatan som den ryska ambassaden ligger på där till "Det fria Ukrainas hjältar".

Läs mer om det här.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

3 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

3 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.