Ett videoklipp, med felaktig information om Sverige, sprids.
Ett videoklipp, med felaktig information om Sverige, sprids. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Patric Söderström/TT

Fejkklipp om Sverige sprids: "Över ryska gränser"

I ett videoklipp på Youtube, som i skrivande stund har närmare 5,5 miljoner visningar, sprids falsk information om Sveriges agerande i förhållande till Ryssland och det rådande kriget i Ukraina.


Det var den 27 mars som en video, med titeln "Swedish jet flying over the Russian border!", publicerades på Youtube. Sedan dess har klippet fått drygt 5,5 miljoner visningar och över 8 000 kommentarer.

"Gud välsigna Sverige för erat stöd för Ukraina", skriver flera i kommentarsfältet.

Men det visar sig att videon, enligt Källkritikbyrån, innehåller flera grova felaktigheter om svenska insatser.

Sverige har inte flugit över ryska gränser

Faktum är att felaktigheterna börjar redan vid videoklippets titel, som alltså gör gällande att svenska "warplanes", alltså stridsflygplan, skulle ha flugit över ryska gränser. Så är inte fallet.

– Vi har inte skickat några “warplanes”, vi har inte genomfört några “joint operations”, vi har inte flugit över någon rysk gräns, säger Louise Levin, kommunikationschef på Flygvapnet, till Källkritikbyrån. 

Signalspaningsflygplan över Polen

Enligt Källkritikbyrån har verklig fakta sannolikt "skruvats till rejält" i det aktuella videoklippet. 

Mer specifikt pekar man på hur ett signalspaningsflygplan från Sverige de facto flugit över Polen vid tiden och att denna information, som bland annat spreds på Twitter, legat till grund för det falska påståendet om svenska stridsflygplan. 

Andra felaktigheter som förekommer i videon är till exempel att Sverige skulle ha skänkt 500 miljoner kronor till de väpnade trupperna i Ukraina. I själva verket är det pengar som givits som humanitärt bistånd till det krigsdrabbade landet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!