Därför laddar vi upp film och musik

"Vi gör en samhällsinsats."


Anders, 21, är medlem i den så kallades scenen. Scenen är en organiserad grupp underground-nätverk av pirater som ägnar tid åt att kopiera, knäcka kopieringsskydd och distribuera film, musik och program, oftast utan upphovsmannens tillstånd.

–Det viktigaste är vad vi gör. Några producerar musik, andra knäcker kopieringsskydd, säger han till DN.

–Drivkraften är att låta alla som vill ta del av ett program som inte längre visas eller en film som inte kommer till Sverige. Själv tycker jag om asiatisk film och jobbade mycket för att sprida den.

Anders bor i Stockholm och pluggar programmering. Fram växer en berättelse snarlik den från en klottrare. Det visar sig att det handlar mycket om respekt och ära.

–Ofta när man laddar ner kopieringsskyddade program brukar det ingå grafik som ser snygg ut och låter. Det är ”tagen”, ditt igenkänningstecken. När du sedan går på ett LAN-party (sammankomster där entusiaster träffas och kopplar upp sina datorer mot varandra, exempelvis Dream Hack i Jönköping) får du respekt för det du gjort, säger han till DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.