Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför laddar vi upp film och musik

Nyheter | 27/04/2009 21:55

"Vi gör en samhällsinsats."

Anders, 21, är medlem i den så kallades scenen. Scenen är en organiserad grupp underground-nätverk av pirater som ägnar tid åt att kopiera, knäcka kopieringsskydd och distribuera film, musik och program, oftast utan upphovsmannens tillstånd.

–Det viktigaste är vad vi gör. Några producerar musik, andra knäcker kopieringsskydd, säger han till DN.

–Drivkraften är att låta alla som vill ta del av ett program som inte längre visas eller en film som inte kommer till Sverige. Själv tycker jag om asiatisk film och jobbade mycket för att sprida den.

Anders bor i Stockholm och pluggar programmering. Fram växer en berättelse snarlik den från en klottrare. Det visar sig att det handlar mycket om respekt och ära.

–Ofta när man laddar ner kopieringsskyddade program brukar det ingå grafik som ser snygg ut och låter. Det är ”tagen”, ditt igenkänningstecken. När du sedan går på ett LAN-party (sammankomster där entusiaster träffas och kopplar upp sina datorer mot varandra, exempelvis Dream Hack i Jönköping) får du respekt för det du gjort, säger han till DN.

Skrivet av: