Johan Pehrson (L) vill skicka mer vapen till Ukraina.
Johan Pehrson (L) vill skicka mer vapen till Ukraina. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Nye L-ledaren: Skicka mer vapen till Ukraina

Sverige har inte gjort tillräckligt för att stötta det ukrainska folket. Mer vapen behövs, enligt Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson.
– Varenda rysk stridsvagn som slås ut är ett hot mindre mot Sverige, säger han.


— Det känns ärofullt, det känns viktigt och jag har en stark kamplust för människor i Sverige som behöver mer frihet, säger Johan Pehrson om sitt nya uppdrag sedan fyra dagar tillbaka.

Han höll under måndagen ett kortare tal på Norrmalmstorg i Stockholm där människor samlats i solidaritet med Ukraina. Den nya L-ledaren anser att Sverige inte gjort tillräckligt för att stötta landet.

Mer än pansarskott

Han vill utöver ekonomiskt stöd skicka fler svenska vapen. Hittills har Sverige levererat 10 000 så kallade pansarskott, minröjningsutrusning och skyddsvästar, bland annat.

— Jag tycker att Försvaret måste fundera på vilka saker som det är minst dåligt att undvara nu, för den striden som utkämpas nu kommer ha effekt på vår trygghet framöver, säger Johan Pehrson.

— Det vill säga, varenda rysk stridsvagn som slås ut är ett hot mindre mot människor på Gotland, människor i Stockholm, människor i Blekinge, och så kan man räkna upp hela kusten faktiskt – hela Sverige.

TT: Vilka vapen ser du framför dig?

— Det finns naturligtvis en del vapen som är till för att slå ut med än mer kraft. Några bär vår majestäts namn. Jag vill inte föregripa diskussionen, för jag vill att regeringen ska komma fram med detta självt. Men vi försöker sätta den press vi kan.

Moderaterna öppna

Samtidigt behövs hårdare sanktioner mot Ryssland, framhåller partiledaren. Olja, gas och uran måste stoppas.

— När den europeiska enigheten nådde fram till att vi ska ge oss på fisk, kol och rysk sprit... det är klart att vi inte tycker det biter tillräckligt mycket. Det kommer kosta för Europa, men vi i Sverige måste klara av att stänga av kranarna nu, säger Johan Pehrson.

På torgmötet deltog även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Han och Pehrson anlände dit tillsammans. Kristersson öppnar också för att skicka fler svenska vapen till Ukraina.

— Om det är så att Sverige kan bidra med ytterligare vapen så ska vi göra det. Men det finns en antal "om" där. Vi kan inte dränera den svenska försvarsmakten, men Sverige ska vara öppet för detta.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson (L) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!