Livsfarliga persikor i handeln

15 gånger högre oxamylhalt än tillåtna värdet.


En stor mängd farliga persikor har kommit ut på den svenska grönsaksmarknaden. Frukterna kommer från Egypten och innehåller alltför höga halter av bekämpningsmedlet oxamyl.

"Det rör sig om några tusen persikor, men vi ser allvarligt på de höga halterna av bekämpningsmedlet i dem. Har man persikor hemma som man köpt hos Coop efter påsken bör man inte äta dem", skriver Ingrid Nordlander på Livsmedelsverket.

Oxamylhalten i varje persika var 15 gånger högre än gränsvärdet. Skulle ett barn sätta i sig en sådan frukt skulle det motsvara tio gånger den akuta referensdosen.

Leverantören står nu på Livsmedelsverkets svarta lista, skriver Salong K.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.