Giftiga nötter tillåts

- 22/12/2008, 08:43 -

Aflatoxin klassas som biologiskt stridsmedel av FN - nu höjs tillåtna halten.

Cancerframkallande ämnet aflatoxin är vanligt i nötter och snart tvingas EU släppa in ännu mer förorenade mandlar, pistaschnötter och hasselnötter över gränserna. Hälsoriskerna ökar särskilt för de som äter mycket nötter, skriver Svenska Dagbladet.

I dag är den tillåtna halten av aflatoxin fyra mikrogram per kilo. Men den siffran väntas nu mer än fördubblas, när EU höjer den godkända halten av aflatoxin i mandel, hasselnötter och pistasch till 10 mikrogram per kilo. Med de nya reglerna skulle 61 av de 210 partier av frön och nötter som stoppats vid gränskontroller de senaste tre månaderna fått vinkas igenom i tullen.

Aflatoxin är ett av de mest cancerframkallande ämnena och en viktig orsak till levercancer. I lite högre doser orsakar giftet dödliga leverskador och har klassats som biologiskt stridsmedel av FN. Ämnet bildas naturligt i varma och fuktiga klimat och förorenar förutom nötter också frön, majs och torkade fikon.

Det nya gränsvärdet fastställs inom FN-organet Codex Alimentarius och gäller vid internationell handel.

– Man har velat harmonisera reglerna på global nivå och nu är det upp till EU att anpassa sig, säger Monica Olsen till SvD.

Nivån tio mikrogram är en kompromiss. Codex ville tillåta 20 mikrogram. Skillnaden lär inte påverka vanliga medelkonsumenter, men ökar exponeringen avsevärt för dem som äter mycket nötter.

Risken för levercancer skulle öka på ett känt sätt för personer med hepatit B-infektioner. Dessutom, påpekade EU, saknas data för att alls bedöma riskerna för vegetarianer, veganer, barn och sjuka.

– Det är ju inte bara hälsan som styr utan jag misstänker att det kommer in en del politik också. Man vill att fattiga länder ska kunna sälja sina produkter, säger Lilianne Abramsson Zetterberg som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Du kan själv minska risken genom att välja bort dåliga nötter. Enligt Monica Olsen på Livsmedelsverket finns det några enkla grundregler som ger effekt. Man bör inte äta nötter som är missfärgade, skrumpna eller luktar och smakar illa. Bara genom att plocka bort de värsta nötterna kan man få ner det totala intage rejält, skriver SvD.

Skrivet av: