Nyheten om upploppen sprids över världen – väcker reaktioner
Nyheten om upploppen sprids över världen – väcker reaktioner - Foto: Johan Nilsson/TT, Pavel Koubek/TT

Nyheten om upploppen sprids över världen – väcker reaktioner

Upploppen i Sverige har gett eko i flera länder med dramatiska bilder på brinnande polisbilar och poliser insvepta i rök.


De kraftiga sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i samband med Rasmus Paludans koranbränning i Sverige har väckt reaktioner runt om i världen.

Nyheten om upploppen sprids över världen

Finska Hufvudstadsbladet skriver om stenkastning och molotovcocktails mot polisen och nämner att flera poliser har skadats i samband med oroligheterna. Där finns också bilder på den buss som stacks i brand i Rosengård under lördagen.

Nyhetsbyrån AP berättar om fortsatta oroligheter i Landskrona trots att lördagens demonstration flyttades, något som även andra nyhetssajter, som US News, brittiska The Guardian och Al Jazeera rapporterar om. Enligt nyhetsbyrån är det 100-talet, främst yngre personer, som har satt eld på bilar, däck och papperskorgar samt kastat sten.

Motdemonstranter klättrar upp på en polisbuss i Sveaparken i Örebro.

I Jakarta Daily kan man läsa flera ögonvittnesskildringar från oroligheterna. Där beskrivs bland annat en video på en man som står på taket till en polisbild och ropar "Allahu Akbar". Man nämner också att justitieminister Morgan Johansson via Twitter har fördömt upploppen.

Reuters citerar bland annat TT när de berättar om våldsamheterna i Rinkeby och Örebro. Kuwait Times citerar statsminister Magdalena Andersson när hon kommenterar händelser med "I Sverige får människor uttrycka sin åsikt fritt, oavsett om den är bra eller dålig. Det är en del av vår demokrati".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!