Boris Johnson ska besöka Sverige.
Boris Johnson ska besöka Sverige. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Matt Dunham/AP/TT

Boris Johnson till Sverige för säkerhetssamtal

Den brittiske premiärministern Boris Johnson träffar statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund i morgon för att diskutera säkerhetsläget. Sedan flyger han direkt vidare till Finland.


Under överläggningarna på Harpsund kommer Magdalena Andersson och Boris Johnson bland annat att diskutera den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa, de bilaterala relationerna och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.

En gemensam pressträff ska hållas strax efter lunch på onsdag eftermiddag.

Uppgifter: Boris Johnson ska skriva på avtal i Sverige

Enligt uppgifter till Aftonbladet är syftet med mötet att underteckna ett avtal om fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete mellan Sverige och Storbritannien.

Avtalet ska vara kopplat till den period av osäkerhet som kan följa efter att Sverige lämnat in en Nato-ansökan, enligt tidningen. Uppgifterna har inte bekräftats.

Efter Harpsund flyger Boris Johnson direkt vidare till Helsingfors under onsdagen. Där träffar han Finlands president Sauli Niinistö. De ska också diskutera säkerhetsläget i Europa och sedan håller de en gemensam presskonferens.

Sverige försäkras inför Nato-ansökan

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace besökte i förra veckan Finland med anledning av landets eventuella Nato-ansökan. Han försäkrade då att Storbritannien skulle försvara såväl Finland som Sverige vid ett ryskt anfall, oavsett medlemskap i Nato eller ej.

I förra veckan kom flera uttalanden om att backa upp Sverige under den osäkra perioden innan en eventuell Natoansökan är formellt godkänd av alla medlemsländer.

USA är redo att ge säkerhetsförsäkringar, enligt utrikesminister Ann Linde. Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz har också sagt att Sverige och Finland kan räkna med "fullt stöd" om länderna söker medlemskap.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!