Grovinvasion i Ånge
Grodan på bilden har ingen koppling till artikeln. - Foto: Gustav Sjöholm/TT och Janerik Henriksson/TT

Grodor i Ånge korkade igen vattenrör – nu kan gåtan vara löst

Vattenledningar i Ånge kommun har korkats igen av grodor sedan i början av veckan, och flera boende har hört av sig till kommunen om problemet.


Vattenledningar i Ånge kommun i Medelpad har korkats igen av grodor sedan i början av veckan. Flera stopp i vattenledningarna har rapporterats in under de senaste veckorna.

— De har upptäckt att det har blivit stopp, för vattnet kommer inte fram om det sitter en groda i vägen, säger Emma Gustavsson, VA-chef i Ånge kommun till P4 Västernorrland.

Grodor i Ånges vattenledningar 

Thomas Bäckman, boende i Ånge, säger till Expressen att han stod i duschen när vattnet plötsligt slutade rinna. De tog då isär rören och hittade en groda som satt i en backventil. 

– En blandad känsla av äckel och förundran, säger han, om grodbesöket i ett av hans vattenrör till SVT

Mysteriet kring grodorna kan vara löst 

Nu kan gåtan vara löst. Gustavsson säger att kommunen har använt sin reservvattentäkt för att genomföra en åtgärd i den stora vattentäkten, och att grodorna sannolikt kommit in genom reservvattentäkten.

— Det sitter galler eller silar ut ur brunnen, där har vi satt ett nytt nu. Det måste kanske vara där de har kommit in, det kan finnas grodor i skogen. Nu har vi satt in ett nytt galler och stängt av reservvattentäkten för att säkerställa att vi inte får in fler grodor, säger Gustavsson till P4 Västernorrland.

Kommunen har inte gått ut med en generell rekommendation att koka dricksvattnet.

— Man kan absolut koka vattnet om man känner oro. Vi har tagit prover ute på nätet för att se att vattnet är okej, säger Gustavsson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!