En studie visar att droppbehandling med läkemedlet Enhertu kraftfullt förbättrar prognosen för patienter med så kallad her2-positiv cancer. Arkivbild.
En studie visar att droppbehandling med läkemedlet Enhertu kraftfullt förbättrar prognosen för patienter med så kallad her2-positiv cancer. Arkivbild. - Foto: TT

Goda resultat i studie av bröstcancermedicin

Ett nytt läkemedel kan förlänga överlevnaden med ett halvår hos vissa patienter med långt framskriden bröstcancer, visar en ny studie.


Her2-positiv bröstcancer innebär att det finns en ökad mängd her2-protein på cancercellernas yta, vilket leder till ökad celldelning och tumörtillväxt.

Her2-positiv bröstcancer kan vara antingen hormonkänslig, eller sakna receptorer för östrogen och/eller progesteron.

I dag testas alla bröstcancertumörer för att se om de är her2-positiva genom vävnadsprov från tumören.

Behandling av her2-positiv bröstcancer inriktas ofta mot just her2-proteinet, så kallad målinriktad antikroppsbehandling. Den målinriktade behandlingen ges oftast i kombination med cellgiftsbehandling.

Källa: Bröstcancerförbundet, Regionala Cancercentrum

Behandling med läkemedlet trastuzumab deruxtekan, som säljs under namnet Enhertu, kan bli en ny standardbehandling för en stor grupp kvinnor med långt framskriden bröstcancer, skriver Dagens Medicin.

Det innebär en kraftfullt förbättrad prognos för patienter med så kallad her2-positiv cancer, enligt Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet.

— Detta är mycket övertygande resultat och bland det viktigaste som hänt i bröstcancerfältet på tio år, säger han till Dagens Medicin.

I studien har forskare testat en behandling som kombinerar två läkemedel. Ett cytostatikum har kopplats till en monoklonal antikropp som riktas mot just proteinet her2.

Behandlingen har getts till patienter med tumörer som inte har så mycket av her2. Denna grupp utgör närmare hälften av alla bröstcancertumörer och har hittills inte behandlats med läkemedel riktade mot her2.

Sex månader

I studien ingick 577 patienter som genomgått andra behandlingar men som fått återfall i sin sjukdom. Dessa lottades till att antingen få cytostatika eller den nya behandlingen. Huvudanalysen gällde den majoritet av deltagare som hade hormonkänsliga tumörer.

Här var tiden innan sjukdomen försämrades 10,1 månader bland dem som fått trastuzumab deruxtekan, jämfört med 5,4 månader i kontrollgruppen.

Även medianöverlevanden var bättre i gruppen som fick trastuzumab deruxtekan: 23,9 jämfört med 17,5 månader.

Runt 500 patienter

Jonas Bergh uppskattar att runt 500 patienter i Sverige årligen skulle komma i fråga för behandling med Enhertu.

— Eftersom läkemedlet redan finns tillgängligt hade man gärna velat erbjuda det omgående, men enligt senare års ordning behövs klartecken från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, säger Jonas Bergh till Dagens Medicin.

Studien presenterades på cancerkongressen Asco i USA. Resultaten publiceras också i tidskriften New England Journal of Medicine.

Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet och fram tills nyligen ordförande i nationella vårdprogramgruppen för bröstcancer. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.