Ölen kan bli dyrare i sommar.
Leveranstider och prisökningar sätter käppar i hjulet. - Foto: Stian Lysberg Solum/TT och Fredrik Sandberg/TT

Ölen kan bli dyrare i sommar – bryggerier väntar i veckor på öltunnor

Den svenska ölen från mikrobryggerierna kan bli dyrare på uteserveringarna i sommar. Detta till följd av prisökningar och långa leveranstider på öltunnor.


Brist på glasflaskor hotar ölen och läsken i Sverige, vilket har gjort att bryggerierna vädjar om att fler ska panta – något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om. 

Nu kommer ännu en smäll för alla ölsugna. Enligt Sveriges oberoende bryggerier ska man räkna med dyrare lokalt producerad öl i sommar, rapporterar Sveriges Radio. 

Bryggerier får vänta i flera veckor på öltunnor

Anledningen är prisökningar, men också de tunnor som ölen ska tappas i. Bryggerierna tvingas vänta i veckor och i vissa fall till och med månader på leverans av tunnorna. 

Det är just bristen på öltunnorna, eller “KeyKegs” som det kallas, som ställer till det. De tillverkades i Ukraina innan den ryska invasionen, och nu ligger tillverkningen efter. 

Dessutom har en fabrik i Finland som är stor tillverkare av öletiketter legat i strejk. Det gör att bryggerier får vänta upp till fyra veckor på produkterna, istället för några dagar och priserna skjuter samtidigt i höjden.

Försöker köpa tunnor av varandra

Sveriges oberoende bryggerier har 150 medlemsbryggerier, och situationen ser lika illa ut över hela landet, menar ordförande Erik Frithiof

– Läget är nog ganska illa. Det är Facebookgrupper där vi bönar och ber om att få köpa KeyKegs av varandra, säger han till Sveriges Radio. 

Erik Frithiof räknar med att priset på den lokalt producerade ölen stiger för att bryggerierna ska kunna kompensera för alla de delar som blivit dyrare på grund av bristen, rapporterar Sveriges Radio

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!