Rysslands president Vladimir Putin under sitt besök i Turkmenistan på onsdagen
Rysslands president Vladimir Putin under sitt besök i Turkmenistan på onsdagen - Foto: TT

Putin efter beskedet om Nato: Motåtgärder om styrkor placeras i Sverige

Rysslands president Vladimir Putin säger att han inte har några problem med att Sverige och Finland går med i Nato, men att motåtgärder väntar om Natostyrkor placeras i det två länderna. Samtidigt fördömer han Natos "imperialistiska ambitioner" och försök att hävda "överhöghet".


— Vi har inte problem med Sverige och Finland som vi har med Ukraina, säger den ryske presidenten Vladimir Putin på en presskonferens i Turkmenistans huvudstad Ashgabat.

— Om Finland och Sverige vill, så kan de gå med. Det är upp till dem. De kan gå med i vad de vill, fortsätter han.

Samtidigt varnar han att ryska motåtgärder väntar ifall Natostyrkor och militär infrastruktur från försvarsalliansen placeras i Sverige och Finland. Ryssland måste nämligen "skapa samma hot för de territorium från vilka hot mot oss skapas," enligt Putin.

Den ryske presidenten har tidigare tydligt motsatt sig att Sverige och Finland går med i Nato och sagt att det skulle destabilisera den internationella säkerheten.

"Imperialistiska ambitioner"

Putin passade också på att fördöma Natos "imperialistiska ambitioner" och anklaga alliansen för att använda Rysslands anfallskrig mot Ukraina som ett sätt att hävda "överhöghet".

— Det är inte Ukraina och det ukrainska folkets välbefinnande som är målet för det samlade väst, utan det är ett sätt för dem att försvara sina egna intressen, säger Putin.

— Natoländernas ledare vill … hävda sin överhöghet, sina imperialistiska ambitioner, tillägger han.

Även Kina, som kallas för en "utmaning för våra intressen, vår säkerhet och våra värderingar" i Natos uppdaterade strategiska koncept, kritiserar Nato och anklagar alliansen för "illvillig attack och smutskastning" av landet.

Den kinesiska delegationen i EU säger att det är Nato som "skapar problem i världen". Ett starkt och bestämt svar är att vänta om Kinas intressen urholkas, svarar Kina enligt ett uttalande.

Ryssland störst hot

Vid toppmötet i Madrid uppdaterade försvarsalliansen Nato på onsdagen sitt strategiska koncept för första gången sedan 2010.

Flera av de stora förändringarna berör förhållandet till Ryssland.

"Ryssland är det mest betydande och direkta hotet mot medlemsländernas säkerhet och mot fred och stabilitet i det euro-atlantiska området. Dess hotfulla militära retorik och bevisade vilja att använda makt för att driva igenom sina politiska mål underminerar den regelbaserade internationella ordningen", konstaterades bland annat i ett dokument om det nya konceptet.

TT
/
/
Senaste nytt

Coop säger upp 100 medarbetare

Kommitté ska se över överskottsmålet

Överskottsmålet ska ses över vart åttonde år, enligt det finanspolitiska ramverket.

Hissen föll 200 meter – många omkom

Elva gruvarbetare har omkommit och ytterligare 75 har skadats i en olycka i en platinagruva i Sydafrika. Olyckan inträffade på måndagskvällen då den hiss som fraktar arbetarna till markytan vid skiftets slut plötsligt rasade runt 200 meter, uppger gruvans ledning.

Exceptionell ökning av adhd–diagnoser

På tre år har andelen barn och unga med adhd-diagnos ökat med nästan 50 procent. Var tionde pojke och var femtonde flicka har antingen adhd- eller add-diagnos och Socialstyrelsen tror att det kommer att öka ytterligare.

Svenska elever på toppnivå

Svenska åttondeklassare presterar på toppnivå i samhällsfrågor. I ett internationellt kunskapstest placerar sig Sverige på andra plats. Men ännu en gång visar svensk skola stora resultatskillnader beroende på elevens bakgrund – och anmärkningsvärt stora skillnader mellan tjejer och killar.

Hjälpen framme till instängda tunnelarbetare

Räddningsarbetarna har nu efter nästan tio meter av manuellt grävande nått fram till de 41 instängda tunnelarbetarna i Himalayamassivet i Indien.