Regionpolischefen anser att fler poliser behövs.
Regionpolischefen anser att fler poliser behövs. - Foto: Karl Enn Henricsson/Paul Wennerholm/TT

Polisens plan – så ska de stoppa de dödliga skjutningarna

I veckan ägde tre skjutningar rum under loppet av tre timmar samma kväll i Stockholm. Nu talar regionspolischef Mats Löfving om hur polisen ska stoppa skjutningarna i regionen.


I måndags ägde tre skjutningar rum i Stockholm – under enbart tre timmar. Det var i Barkarby, Alby och Häggvik som det sköts under måndagskvällen. 

Enligt uppgifter från polisen, som Nyheter24 tagit del av, har det hittills skett minst 60 bekräftade skjutningar i Stockholm i år. Nu meddelar regionpolischef Mats Löfving hur polisen i Stockholmsområdet ska stoppa skjutningarna.

Det tror regionspolischefen kommer stoppa skjutningarna

I Malmö har satsningen ”Sluta Skjut” varit mycket framgångsrik när det kommer till skjutningar. Den går ut på att polisen, Kriminalvården, Malmö stad och volontärer samverkar för att minska det dödliga våldet i kriminella miljöer. 

Strategin ska göra det lättare för kriminella som är inblandade i skjutningar att hoppa av. Från 2018 till 2021 har skjutningarna minskat från 61 till 20 och sprängningarna från 43 till 17.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Men regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, anser att det som behövs för att få bukt med skjutningarna i region Stockholm är fler poliser. Det säger han till SVT.

– Vi kommer börja rulla ut och testa, se vilket sätt vi kommer framåt. Men även polisen i Malmö jobbar med olika metoder och kan helt inte säga att en metod för att få slut på skjutningarna är den mest framgångsrika, säger Löfving och fortsätter:

– Jag tror vi måste stå ut med att jobba med hela paletten. Att arbeta med att låsa i de kriminella, jobba med avhopp, men inte minst med att jobba med operativt samarbete med socialen, så att vi kan låta bli att få unga människor att gå in i kriminalitet.

Det tror Stockholms invånare kommer stoppa skjutningarna

Stockholmarna i sin tur har en annan teori om vad som kan stoppa skjutningarna. 

Enligt en Novusundersökning, utförd på uppdrag av Sveriges Radio, som publicerades i juni så tycker invånarna i Stockholm framför allt att rekryteringen till kriminella gäng bör förebyggas.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Enligt undersökningen svarade stockholmarna så här gällande vilken strategi de tror är den bästa för att stoppa de dödliga skjutningarna:

24 procent: Mer proaktivt arbete för att minska rekryteringen till kriminella nätverk.

23 procent: Polisen får utökade befogenheter.

14 procent: Strängare straff.

14 procent: Minskad segregation.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.