Patienterna med covid-19 blir återigen fler på sjukhusen och att isolera dem är ofta en utmaning. Här ett isoleringsrum på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Patienterna med covid-19 blir återigen fler på sjukhusen och att isolera dem är ofta en utmaning. Här ett isoleringsrum på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild. - Foto: TT

Allt fler covidpatienter på landets sjukhus

Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det späder på belastningen på en redan semesterpressad vård.


Fakta: Patienter med covid-19

Den ökade smittspridningen under sommaren har lett till ett ökat antal patienter med covid-19 på både vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.

Totalt 821 vårdas på någon typ av vårdavdelning, varav 12 patienter på iva, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering. Fyra regioner rapporterar att de har patienter med covid-19 på iva: Halland, Dalarna, Skåne och Östergötland. Men från flera regioner, däribland Stockholm, saknas uppgift.

Även antalet som avlider med covid-19 ökar, men det sker från låga nivåer.

Källor: Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftigt under de senaste veckorna – och trenden håller i sig, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering som publicerades på torsdagen. Under vecka 31 rapporterades runt 5 800 nya fall, en ökning med 12 procent jämfört med veckan innan.

Och det ger avtryck inom sjukvården.

Enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering vårdas 821 patienter med covid-19 på vårdavdelningar runtom i landet, inklusive inom intensivvården, vilket är 45 fler än föregående vecka. Siffrorna visar dock inte hur många som vårdas för covid-19, och hur många som är inlagda för andra åkommor men samtidigt testat positivt.

Likafullt bidrar ökningen till att situationen är ansträngd många håll, uppger Maria Hilberth, tillförordnad avdelningschef på Socialstyrelsen.

— Regionerna beskriver en ökad belastning men det beror inte enbart på covid, utan även på att det är semestertider och svårt med bemanningen samtidigt som medarbetare insjuknat i covid, säger Maria Hilberth.

Från låga nivåer

Hon betonar att ökningen av patienter med covid-19 sker från låga nivåer och inte är i närheten av tidigare toppar under pandemin.

— Siffrorna har heller inte förändrats under de tre veckor som rapporteringen pågått, vilket känns tryggt.

Läget ser olika ut på olika håll i landet. Antalet patienter med covid-19 har ökat i runt hälften av landets regioner den senaste veckan, däribland Skåne, Västernorrland, Dalarna och Stockholm.

I Region Skåne vårdas 157 patienter på någon vårdavdelning inklusive på iva. Det är 24 fler än föregående vecka. Men ännu har det inte inneburit någon tydligt mer pressad situation, berättar Fredrik Månsson, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

— Läget är fortfarande rätt stabilt. I majoriteten av fallen handlar det om patienter som vårdas av andra orsaker men som testat positivt för covid-19. Bara enstaka patienter blir svårt sjuka i covid nu, eftersom de flesta antingen är vaccinerade eller haft sjukdomen och har god immunitet, säger han.

"Stort pusslande"

Den största utmaningen just nu enligt honom är att isolera covidpatienterna, i enkelrum eller i salar tillsammans med varandra.

— Just nu löser vi det genom ett stort pusslande, men det är på marginalen. Men det problemet kan just nu inte skyllas på covid utan handlar mer om den kroniska brist på vårdplatser som råder generellt.

Även om risken finns att smittspridningen tar ytterligare fart i höst tror han inte att belastningen på vården blir övermäktig.

— Det pareras nog av att fler vårdplatser öppnas igen efter semestrarna, och att få blir svårt sjuka nu. Men allt är behäftat med ett mått av osäkerhet – vi ser hela tiden nya virusvarianter och måste vara vaksamma, säger Fredrik Månsson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!