Moderaterna lovar nu en stor skattesäkning.
Moderaterna lovar nu en stor skattesäkning. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna lovar sänkt skatt – med 31,5 miljarder

Moderaterna lovar ett nytt jobbskatteavdrag och en jobbpremie för långtidsarbetslösa. Sammanlagt skulle förslagen kosta statskassan 31,5 miljarder kronor.


Moderaterna vill införa ett nytt jobbskatteavdrag och en jobbpremie för långtidsarbetslösa. Partiet anser att det är viktigt att göra det mer lönsamt att jobba, så att fler går från bidrag till jobb.

Förslagen skulle sammanlagt kosta statskassan 31,5 miljarder kronor.

– Fler måste jobba mer, säger partiledare Ulf Kristersson.

Moderaterna vill sänka skatter och förstärka jobbskatteavdrag

Moderaterna vill därför införa ett förstärkt jobbskatteavdrag, med fokus på låga och medelstora inkomster som ska ge 500 kronor mer i månaden för en vanlig löntagare.

Partiet vill samtidigt sänka skatten på pensioner lika mycket. Det är, enligt M, bland annat viktigt för att värna om arbetslinjen i pensionssystemet.

Partiet anser att den höjning av garantipensioner som S-regeringen nu har drivit igenom gör att skillnaden mellan de som har jobbat och de som inte har det blivit för liten.

Kristersson: "Det är långtidsarbetslösheten som är det riktigt allvarliga problemet"

Moderaterna vill också så fort som möjligt införa en jobbpremie för de som lämnar långtidsarbetslöshet och börjar arbeta. Premien innebär att personen får behålla tio procent mer av lönen upp till 2 500 kronor i maximalt 18 månader.

– Det är långtidsarbetslösheten som är det riktigt allvarliga problemet, säger Kristersson och fortsätter:

– Sverige är det land i EU som har störst skillnad mellan inrikes- och utrikesfödda på arbetsmarknaden.

Enligt M skulle statskassan få in 57 miljarder kronor mer i statskassan om arbetslösheten bland utrikesfödda var lika låg som bland inrikesfödda.

Förslagen skulle kosta statskassan 31,5 miljarder kronor

De tre förslagen, som partiet drivit en längre tid, hoppas Kristersson kunna få med redan i budgeten för 2023, om högerpartierna vinner valet. Han påpekar dock att förslagen kommer att behöva förhandlas med tänkta samarbetspartier som KD, SD och L.

– Jag är fullt medveten om att Moderaterna inte kommer att bestämma allt själv.

Jobbskatteavdraget skulle kosta statskassan 24 miljarder, sänkt skatt på pensioner 7 miljarder och jobbpremien 0,5 miljarder.

Så vill Moderaterna finansiera de sänkta skatterna 

Skattesänkningarna ska bland annat finansieras med reformerad a-kassa och aktivitetsstöd, samt reformerad sjukförsäkring och ett nedtrappat flerbarnstillägg från fjärde barnet. SD har tidigare varit kritisk till att göra besparingar i a-kassan.

Andra finansieringskällor är minskat bistånd. M vill under kommande mandatperiod minska biståndet från 1 procent av BNI till 0,7 procent. Det bedöms ge en besparing på 21 miljarder 2026. Både KD och L är dock kritiska till att dra ned på biståndet.

Socialdemokraterna kritiserar förslaget: "Riskerar att driva upp inflation och räntor"

Finansminister Mikael Damberg (S) tycker det är "väldigt förväntat" att M lovar nya skattesänkningar.

– I det här läget riskerar förslagen att driva upp inflation och räntor, säger han.

Damberg är mer positiv till en jobbpremie för långtidsarbetslösa. Ett förslag som han anser förtjänar att studeras.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson uppger att en ökning av deltagare på arbetsmarknaden på sikt kommer att minska inflationen.

Svantesson understryker också att det viktiga är att finanspolitiken i sin helhet inte är expansiv i detta ekonomiska läge. Hon betonar att M finansierar sina skattesänkningar.

– Det är oerhört väsentligt, säger Svantesson och tillägger:

– Men det kommer att bli en fin linje här. Det gäller att inte driva på inflationen, men man får inte heller fördjupa en lågkonjunktur.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.