Johan Forssell och Morgan Johansson.
Moderaterna vill ändra lagen så att fler som hjälper kriminella gäng kan straffas. - Foto: Anders Wiklund/TT och Paul Wennerholm/TT

Johan Forssell (M): Straffa de som bistår gängen

Moderaterna vill ändra lagen så att fler som hjälper kriminella gäng kan straffas. Att agera chaufför, spana åt gäng och agera springpojke ska vara brottsligt, anser partiet.


Fakta: M-förslag mot gängen

Tillåt anonyma vittnen

Låt polisen få upprätta visitationszoner

Inför vistelseförbud som särskilt straff

Tillåt proaktiv avlyssning av gängkriminella

Kriminalisera deltagande i gäng

Dubbla straff för hot och våldsbrott i gängkonflikter

Källa: Moderaterna

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell uppger att den typen av handlingar i dag oftast inte är straffbara.

Han nämner som exempel även att hålla utkik efter polisen, vidarebefordra meddelande åt gängen eller att förvara deras utrustning.

Forssell hänvisar till hovrättsdomar där rätten, trots att handlingen ansetts bevisad, kommit fram till att den inte täcks av nuvarande lagstiftning.

Moderaterna (M) lovar nu att, om de får bilda regering, snabbutreda och bredda lagstiftningen som berör medverkan till, stämpling till och medhjälp till brott.

Johan Forssell (M): "Stort steg framåt"

— Det skulle vara ett väldigt stort steg framåt. Det skulle vara mönsterbrytande, säger Forssell.

Moderaternas mål är att gängkriminella ska kunna dömas utifrån de skärpta lagarna redan under nästa mandatperiod.

TT: Ungefär hur hårda straff bör man få för sådana aktiviteter?

— Det får utredas, men tittar man på motsvarande lagstiftning kopplad till deltagande och samröre med terroristorganisationer så går straffskalan från 14 dagar till sex års fängelse, säger Forssell.

Moderaterna vill helst ha en helt ny lag som kriminaliserar deltagande och samröre med ett kriminell gäng, likt det förbud som finns för samröre med terroristorganisationer.

Förbjuda deltagande

— Den skulle träffa bredare än det vi nu föreslår, säger Forssell.

Men en sådan lag skulle ta lång tid att utreda och kanske kräva en grundlagsändring. Så länge kan inte kampen mot gängen vänta, enligt M, som därför nu föreslår mindre omfattande lagändringar i väntan på att deltagande i kriminella gäng kan förbjudas.

Partisekreterare Gunnar Strömmer påpekar att M flera gånger krävde att 2020 års grundlagskommitté skulle utreda ett förbud mot deltagande i kriminella gäng, men att kravet avvisades av justitieminister Morgan Johansson (S).

Saktfärdiga?

M kritiserar S-regeringen för att vara saktfärdig när det gäller att ta fram nya åtgärder mot gängen. Justitieminister Morgan Johansson presenterade i söndags förslag på en rad straffskärpningar för brott som är typiska för gängen.

De skärpningarna är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängbrottsligheten. Programmet presenterades efter sommaren 2019. Regeringens straffskärpningar är tänkta att träda i kraft nästa sommar.

— De har haft tre år på sig att leverera. Fyraårscykler får att komma åt gängen fungerar inte, säger Strömmer.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!