Måndag 3 Okt
Stockholm

KD-politiker pratar "hemliga" pengar inför dold kamera

Kalla fakta har med dold kamera granskat hur partierna ställer sig att ta emot anonyma donationer. Först ut är KD.
Kalla fakta har med dold kamera granskat hur partierna ställer sig att ta emot anonyma donationer. Först ut är KD. Foto: TT / Ali Lorestani / TT

Ledande KD-politiker har övervägt att ta emot stora anonyma partidonationer, visar en granskning med dold kamera från Kalla fakta. Agerandet kan strida mot lagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TV4:s Kalla fakta visar med hjälp av dold kamera hur företrädare för Kristdemokraterna diskuterar olika upplägg för att kunna ta emot en donation.

En affärsman, som redaktionen valt att hålla anonym, har under falsk flagg erbjudit sig att finansiera partiets valkampanj med en halv miljon kronor. Villkoret för donationen är att det inte framgår någonstans att han har skänkt pengarna.

Kalla fakta har frågat flera partier hur de ställer sig till erbjudandet, vilket kommer att framgå i programmet som sänds på torsdag.

— Vi börjar med KD och sedan kommer fortsättningen, alla partier har fått samma förutsättningar, säger Jonas Alsgren, chef för Kalla fakta.

Peter Kullgren: "En gråzon"

I två klipp från Kalla fakta, som TT har tagit del av, diskuterar KD:s partisekreterare Peter Kullgren och partiets biträdande partisekreterare och ekonomichef Robert Lisborg med affärsmannen hur det går att komma runt reglerna.

Peter Kullberg kallar det för "en gråzon" medan Robert Lisborg påtalar att det är möjligt att skänka precis under det belopp som måste redovisas, men till 15 olika kandidater.

"I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag, i fyra år, utan att det överhuvudtaget finns någon redovisning för det", säger Robert Lisborg till affärsmannen i ett av klippen.

Enligt lagen om insyn i finansiering av partier ska bidrag på över ett halvt prisbasbelopp offentliggöras. Det motsvarar idag 24 150 kronor.

"Flera partier försöker komma runt systemet"

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors har tagit del av Kalla faktas klipp och medverkar även i programmet.

— Det är väldigt tydligt att flera partier beredvilligt försöker komma runt systemet. Man går väldigt långt i någon slags fingerfärdighet, säger han.

Jonas Hinnfors. Foto: Adam Ihse / TT

Enligt Jonas Hinnfors har lagen kommit till delvis för att motverka korruption.

— Men det finns också andra skäl till en öppenhet kring donationerna. I en öppen demokrati ska man kunna granska vem som skänker pengar till ett parti. Är det ett annat land? Är det en viss typ av företag? säger han.

Jonas Hinnfors: "De går emot lagens syfte"

Om partierna i programmet bryter mot lagen är däremot svårt att avgöra, enligt Jonas Hinnfors.

— Men ur en moralisk synpunkt är det uppenbart att de går emot lagens syfte, säger han.

I en skriftlig kommentar till Kalla fakta skriver Robert Lisborg att partiet efter mötet med affärsmannen fattat beslut om att inte gå vidare och ge honom de uppgifter som efterfrågades, däribland ledamöternas bankuppgifter.

Peter Kullgren: "Inte gjort något fel"

Peter Kullgren kommenterar TV4:s Kalla Fakta under onsdagen och skriver i ett inlägg på Facebook att partiet inte tog emot några pengar.

"Kristdemokraterna är det parti i Sveriges riksdag som får minst donationer. De donationer som vi får är oftast små på 100 – 200 kronor. Många bäckar små som man brukar säga, och varje krona gör skillnad".

Peter Kullgren menar också att partiets bedömning är att de inte gjort något fel, och att de kommer göra en genomlysning för att gå till botten med TV4:s Kalla Faktas granskning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.