Förvaltningsrätten ansåg att barnens egna berättelser räcker för ett tvångsomhändertagande.
Förvaltningsrätten ansåg att barnens egna berättelser räcker för ett tvångsomhändertagande. - Foto: Claudio Bresciani/Johan Nilsson/TT

Fem barn omhändertagna efter larm om misshandel

Fem barn i Malmö har blivit tvångsomhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga. Detta efter att barnen slagit larm om att de blivit misshandlade av sin pappa.


Polisen och socialjouren kopplades in efter att familjens fyraåring vandrat omkring utomhus i flera timmar. Senare berättade två av familjens tonåriga barn för skolan om pappans misshandel, skriver Sydsvenskan.

Den enda bevisningen som finns är barnens egna uppgifter om misshandeln, och pappan är inte dömd. Förvaltningsrätten anser dock att barnens berättelser är tillräckliga för ett tvångsomhändertagande enligt LVU.

Uppgifter om barnmisshandel måste backas upp

Förvaltningsrätten har inte samma höga beviskrav som ett brottmål i tingsrätten, där uppgifter om barnmisshandel måste backas upp av annan bevisning.

”Även ett yngre barns uppgifter ska kunna tillmätas sådan tyngd att de ensamma kan ligga till grund för ett beslut om omhändertagande”, skriver förvaltningsrätten i sin dom, enligt Sydsvenskan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!