Lördag 12 Jun
Stockholm

Bard: "Birgitta Ohlsson är en översittare"

"Sexköpslagen är en svart fläck på den liberala kartan."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under söndagen röstade centerpartiets ungdomsförbund med klar majoritet för en motion som kräver avkriminalisering av sexhandel.

Cuf:s ställningstagande strider därmed direkt mot centerpartiets och alliansens officiella hållning. Motionen, som drevs av cuf-medlemmen Hanna Wagenius, har skapat stor debatt inom alliansen och det står nu klart att frågan är långt ifrån avgjord.

Den profilerade folkpartisten Birgitta Ohlsson tror inte att Maud Olofsson kommer att ändra sin inställning i frågan. Och själv tycker hon inte att det är en moralistisk lagstiftning.

– Det handlar verkligen inte om moralism. Samma progressiva personer som drivit liberala frågor om sexundervisning och liknande har drivit fram den här frågan och stöder den fullt ut, sa hon till Nyheter24 tidigare.

Men också inom folkpartiet skapar sexköpslagen konflikter. Alexander Bard, folkpartiets självutnämnda chefsideolog, tycker inte att Ohlsson kommer med något konkret argument.

– Hon förklarar inte på vilket sätt det inte är en kristen morallagstiftning. Hon har inte förklarat hur hon som ickekristen eller ickemoralist kan försvara lagen, säger Alexander Bard, som pratar för det folkpartistiska nätverket Liberati, till Nyheter24.

Enligt Bard är lagen ett intrång i våra fundamentala fri- och rättigheter.

– Den betyder att en sexarbetare inte själv får bestämma om sexarbetaren vill utföra sexarbete eller inte. Om du vill ha sex mot betalning med din kropp eller inte är upp till dig själv att bestämma som individ. Det är en liberal utgångspunkt.

Alexander Bard anser att lagen är en svart fläck på den liberala kartan och inte har någonting att göra i en modern svensk lagstiftning.

–Att säga att jag vet bättre än du vad du ska få göra med din kropp är ett stort intrång i den liberala människosynen. Det håller inte liberalt. Och den enda värderingskala du kan ta till för att sätta dig över liberalismen är kristen moral.

–Så när Birgitta Ohlsson säger att det inte är kristen moral har hon inte förklarat varför hon är för lagen.

Enligt Annie Johansson, riksdagsledamot för centerpartiet och stämmoordförande på cuf:s årsstämma, måste man förstå att det inte är den som säljer sex som begår något brott, det är den person som köper det som bryter mot lagen. Vad anser du om det?

– Men det där betyder ju heller ingenting. Varför ska köpa sex vara kriminellt? Vad är det som är fel med att köpa sex? Hon har inte som liberal förklarat någonting. Hon är inte heller liberal. Att kriminalisera den som köper sex är fortfarande samma sak som att kriminalisera själva sexarbetet som akt, säger Bard till Nyheter24.

Alexander Bard poängterar samtidigt att Sveriges sexarbetare "hatar den här lagen".

– Lagen har gjort deras liv mycket värre. De har aldrig ens blivit tillfrågade om den. Därför tycker jag att både Birgitta Ohlsson och Annie Johansson är översittare. De påstår att de vet bättre hur andra människor ska leva sina liv. Det är inte okej om man kallar sig liberal. Det är fel. Då är man inte liberal utan en klassisk översittare.

Okej. Även centerpartiets partisekreterare, Anders Flanking, har uttalat sig om lagen. Och enligt honom är det ingenting konstigt att den bygger på moralism. "Det är faktiskt så att alla lagar vi har bygger på en moraluppfattning", sa han till Nyheter24. Har han en poäng i det?

– Nej, det är helt fel. Han vet inte vad ordet moral betyder överhuvud taget. Man kan ha etisk lagstiftning i stället för moralisk lagstiftning. Etik och moral är två vitt skilda saker. Vi ska inte ha moral i svensk lag. Vi ska ha en etisk lagstiftning som är baserad på orsak och verkan. Lagen ska alltså ha som grund vad den får för effekter, säger Bard till Nyheter24.

Alexander Bard tycker att Anders Flanking borde läsa på mer och lära sig vad orden betyder.

– Han vet inte vad han pratar om.

Har du själv köpt sex någon gång?

– Jag har sålt sex.

Hur var det?

– Det var när jag var ung och bodde utomlands. Det var ett socialt arbete och jag tyckte det var mycket intressant och spännande. Men jag tog ingen skada av det överhuvud taget och därför är deras resonemang om sexarbete helt främmande. De vet inte vad de pratar om. De har ingen erfarenhet.

Okej, men har du någonsin köpt sex?

– Det vill jag inte prata om eftersom det inte tjänar saken och i dagsläget är kriminaliserat i Sverige, säger Alexander Bard till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela