Massor av svenskar vill köpa sex

Svenskar bryr sig inte om sexköpslagen. "Det är olagligt att köra bil för fort också."


Sexköpslagen har funnits i drygt tio år. Men trots lagen finns det ett stort intresse bland svenskar att köpa sex. Och det verkar inte som att någon lag hindrar svenskarna från att leva ut sina fantasier.

Efter att 19 lokala P4-kanaler la ut en påhittad annons på ett sexforum på nätet där en lokal kvinna erbjöd sex till försäljning, har svaren haglat in. På mindre än en vecka kom det in runt 1000 mejl och telefonsamtal från intresserade svenska män från hela Sverige.

Så här kunde det låta:

"Hej, har du telefonnummer jag kan nå dig på för snabb träff? Har du bild eller mer om ditt utseende, längd, vikt, bh-kupa? Vilka tider kan du ses? Jag är ofta hemma ensam när sambon är borta med jobbet."

"Hej där, jag är intresserad så skicka mer info om pris och tjänster. Kan du ordna plats eller går det bra utomhus eller i bilen? Kramis."

När SR ringde upp och ställde en av männen mot väggen och frågade varför han väljer att bryta mot lagen och riskera fängelse i sex månader, svarade han kort.

– Det är olagligt att köra bil för fort också.

SR tar även kontakt med en prostituerad som inte tror att sexköpslagen har någon effekt.

– Det är helt fel. Den har ingen effekt, säger hon och uppger att hon tar emot cirka 30 kunder per år.

Patrik Cederlöf, nationell samordnare av arbetet mot prostitution och människohandel, är inte förvåndad över resultatet.

– Det är inget som gör mig förvånad. Jag tycker mer att det bekräftar det vi hela tiden påstår. Vi vet ju att efterfrågan är stor. Det visar ju också på det vi hela tiden försökt påtala, att det här inte är något storstadsfenomen, säger Patrik Cederlöf, till Sveriges Radio.

Norges förbud mot sexköp - ingen succé

Sedan Norge nyligen följde Sveriges exempel och instiftade ett förbud mot sexköp kan socialtjänst och polis konstatera att inte mycket har förändrats. Förutom att försäljningen blivit mer dold, kunderna försiktigare och marknadsföring mer aggressiv.

–Det är "business as usual", inte riktigt på den gamla nivån men nästan, säger chefen för Utekontakten Else Kristin Utne Berg till Bergens Tidende.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!