Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Centerns ungdomsförbund: Tillåt sexhandel

Nyheter | 03/05/2009 20:42

Cuf vill även att sexköpslagen ska avskaffas. Därmed går de emot sin egen styrelse.

Centerns ungdomsförbunds stämma röstade i dag med röstsiffrorna 56 mot 39 ja till att avkriminalisera sexhandel. Hanna Wagenius, ordförande för Jämtland-Härjedalens cuf-avdelning, är den som lagt fram förslaget.

Stämman går därmed emot sin egen styrelse.

Wagenius motion pekar på att trafficking faktiskt har ökat sedan sexköpslagen trädde i kraft. Att avkriminalisera sexhandeln behövs eftersom lagen inte hjälper kvinnorna, resonerar Wagenius, som i dag alltså fick medhåll av sitt ungdomsförbund.

–Det är mycket viktigt att vi inte skapar lagar byggda på moralistiska värderingar och utan anknytningar till verkligheten. Sexköpslagen stigmatiserar ju en grupp som redan mår piss. Varför göra livet hårdare för dem? säger Hanna Wagenius till Nyheter24.

Vad bör komma i dess ställe?

–Jag anser att vi inte behöver ha någon lag för detta. Vi måste förstå att det också finns de som prostituerar sig utan att vara förtryckta. Samtidigt har också traffickingen ökat sedan sexköpslagen inrättades. Men det är, som sagt, viktigt att inte tassa runt såna här känsliga frågor.

Wagnius menar att grundtrygghetssystemet, som centern förespråkat i årtionden, kommer att ge alla människor en chans i samhället. Och att det är en bättre väg att gå än att försöka lagstifta bort prostitutionen.

– Det är bättre med ett samhälle där människor hjälper och engagerar sig för varandra. Grundtrygghetssystemet innebär till exempel att en direktör inte ska kunna plocka ut så hiskeligt mycket i a-kassa i relation till en arbetare - samma ersättning för alla bör gälla vid sjukdom och arbetslöshet.

Kommer dagens framröstning av ditt förslag att påverka centerns ställning i frågan?

–Det vet jag inte. Men det är viktigt att tända en gnista och få i gång en debatt om detta. Och det har vi gjort, säger Hanna Wagenius till Nyheter24.

Skrivet av: