En 59-årig kvinna döms till livstids fängelse för knivmord på en 90-årig kvinna.
En 59-årig kvinna döms till livstids fängelse för knivmord på en 90-årig kvinna. - Foto: Jurek Holzer/Fredrik Sandberg/SvD/TT

Kvinna mördade sin 90-åriga granne efter pannkaksfrukost – får livstid

En 59-årig kvinna döms till livstids fängelse för att mördat en 90-årig grannkvinna i en lägenhet i Helsingborg i mars i år. Rätten bedömer att brottet var särskilt hänsynslöst eftersom det skedde i den äldre kvinnans hem och med ett kraftigt knivvåld.


Den 59-åriga kvinnan, som nekar till brott, har hävdat att hon kontaktade grannens släktingar när 90-åringen inte öppnade dörren en dag i mitten av mars i år. När hemtjänsten kom dit var ytterdörren olåst och den äldre kvinnan hittades livlös på badrumsgolvet.

Polisen larmades till lägenheten i Helsingborg och på platsen greps den 59-åriga kvinnan. Polisen har bland annat hittat mordvapnet – en kniv – och blodiga kläder i kvinnans soffa, men hur dessa hamnat där har 59-åringen inte kunnat förklara, skriver rätten i sin dom.

Grannen hade hjälpt 90-åringen i flera år

Detta talar starkt för att 59-åringen är mördaren och att det kan uteslutas att det finns någon annan gärningsman, skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Något tydligt motiv för mordet har inte framkommit. Den yngre kvinnan hade hjälpt 90-åringen i flera år med diverse ärenden och döms även för ett fall av bedrägeri där hon ska ha använt sig av grannens bankkort för att ta ut pengar till sig själv.

59-åringen ska även betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till 90-åringens dödsbo.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!