Torsdag 1 Dec
Stockholm

Sofia misshandlades psykiskt av sin stora kärlek: "Förlorat många år"

Sofia Larsson var tillsammans med en man som manipulerade henne. En form av psykisk misshandel som kallas "gaslighting".
Sofia Larsson var tillsammans med en man som manipulerade henne. En form av psykisk misshandel som kallas "gaslighting". Foto: Pexels/Viktoria Davidsson

Sofia Larsson träffade sin stora kärlek men inom kort fick hon ideligen höra att hon gjorde fel. Hon utsattes för psykisk misshandel och till slut drabbades hon av allvarlig depression och självmordstankar. Nu har hon skrivit en självbiografisk bok om att bli gaslightad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sofia Larsson, 33, hade varit i en relation under en längre tid som hon känslomässigt hade "checkat ut från" när hon träffade sin stora kärlek. Sofia överöstes med uppmärksamhet och kärlek. Men den brinnande och rosenskimrande kärleken hon kände för den nya mannen i sitt liv – slutade med att hon själv fick uppleva ett utslocknande av sig själv. 

Den nya kärleken Magnus hade ofta synpunkter på hennes sätt att vara och påstod tidigt i relationen att Sofia hade en psykisk sjukdom och att han därför skulle ta hand om henne och hennes "problem". 

– Jag fick all den uppmärksamhet jag längtat efter i en tidigare relation. Hans jargong var att det var "vi mot världen", och nu så här efteråt fanns det tydliga varningssignaler som var starten av manipulation, säger Sofia Larsson till Nyheter24.

– Han valde att utnyttja den kunskap han fick av mig och såg till att spegla mina drömmar till sin egen fördel. Till slut blev jag rädd för att göra fel och blev en skugga av den jag en gång var.

"Trodde att han skulle slå mig sönder och samman"

Sofias umgänge med familj och vänner minskade. Hon märkte att de reagerade på mannen och hans beteende, vilket hon i stunden omedvetet bortsåg från. Det viktigaste var kärleken till honom och att göra honom nöjd.

– De få möten som utspelade sig tillsammans blev aldrig lyckade. Han fick mig till slut att se min familj och vänner med en kritisk blick och vi pratade illa om dem tillsammans.

Efter att de blivit ett par blev det inom kort en markant skillnad i relationen och det första tecknet att något var fel slog ned drastiskt.

– Han slet sönder sina jeansshorts för att jag tog en pannkaka från hans tallrik. Magnus skrek hur dum och värdelös jag var. Jag gömde mig på toaletten och trodde där och då att han skulle slå mig sönder och samman.

"Trodde till slut att jag var galen"

Trots det fortsatte förhållandet och Sofia började alltmer be om ursäkt och säga förlåt. Magnus fick inte försvinna eftersom Sofia var beredd att göra allt för honom. Ett mönster som upprepades var att hon blev mer bestämd att hon skulle göra bättre nästa gång. Magnus växlade mellan att vara kärleksfull och iskall samtidigt som han fick flera vredesutbrott och klandrade Sofia för minsta lilla fel.

– Han hade intalat mig att han var den enda som kunde älska mig. Allt blir extra svårt att förstå vad man är med om när man är så kär, man tror inte att ens pojkvän ska bli knäpp. Jag trodde till slut att det var jag som var galen.

Mycket av kontakten skedde på distans eftersom Magnus arbetade på annan ort. Han ville alltid veta vad Sofia gjorde och befann sig. Hon gjorde sig därför alltid nåbar för att inte göra honom arg eller ledsen. Han ville även att Sofia skulle säga upp sig från sitt jobb och försökte bestämma över henne i den nya jobbprocessen.

"Stulit så många år av mitt liv"

Vägen till återhämtning har tagit lång tid och Sofia sammanfattar det hon varit med om som psykisk misshandel och sexuella övergrepp samt att hon blev utsatt för gaslighting, en form av manipulation. Hon nämner också att det råder stor okunskap om mäns våld mot kvinnor.

– Trots att han aldrig slog mig blev jag förstörd ändå. Jag trodde aldrig att något sådant här skulle hända mig. Många har fördomar och tänker att det "bara är att lämna en sådan här relation", men det är inte enkelt. De psykiska såren syns inte.

– Jag har förlorat många år eftersom jag var så trasig efter relationen, och jag har förlorat tilliten till människor, i synnerhet män.

"Lyfta skulden från offer till förövare"

På sin Instagram, Sofiassilverlining, har Sofia i en del av sin kamp att resa sig ur spillrorna delat med sig öppenhjärtligt om det hon varit med om. Hon gick också till psykolog och fick läkemedel mot sin depression som följde när hon lämnade honom. En samtalskontakt på Kvinnofridsmottagningen var till mycket stor hjälp.

Nu har Sofia också som en del av sin läkningsprocess också skrivit boken: "Gaslightad: Han sa jag var galen" om sin erfarenhet och menar att boken ska vara hudlös och filterlös.

– Samtidigt vill jag uppmärksamma att fler ska få större förståelse och ge bättre stöttning till den som blivit misshandlad i en kärleksrelation och sluta ifrågasätta kvinnor som lever i destruktiva relationer. Vi måste lyfta skulden från offer till förövare.

Fotnot: Magnus är ett fingerat namn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.