Ovanliga tipset för att spara pengar – återanvänd duschvattnet
Allt fler svenskar ser sig om efter sätt att leva mer sparsamt, i alla fall vad det gäller energiförbrukningen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ovanliga tipset för att spara pengar – återanvänd duschvattnet

Allt fler svenskar ser sig om efter sätt att leva mer sparsamt, i alla fall vad det gäller energiförbrukningen. Nu har Chalmers i Göteborg hittat ett, något ovanligt, sätt för att halvera kostnaderna för uppvärmning, rapporterar TV4.


Sällan har svenskarna skådat en sådan dyr tillvaro. Priserna på livsmedel såväl som på bränsle och el skenar, vilket gör det allt svårare att få ihop ekonomin i slutet av månaden.

Här kan du läsa om elektrikerns tips för att minska din elförbrukning med 80 procent.

För den som använder sig av en eluppvärmd dusch kan ett duschtillfälle, som pågår i cirka 10-12 minuter, kosta hela 40 kronor, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. Men nu har forskare vid Chalmers kanske hittat en lösning på den dyra vattenförbrukningen, rapporterar TV4.

Gråvatten kallas det vatten som egentligen inte gör någon nytta när vi tvättar händerna eller duschar, alltså det vatten som helt enkelt bara rinner ner i avloppet.

I experimenthuset på Chalmers, i Göteborg, där det bor 40 personer, har de sett till så att gråvattnet i stället går genom egna rör, där de renas och därmed kan används igen – och igen. Det innebär att exempelvis ditt duschvatten egentligen kommer från grannens gråvatten.

"Vi måste börja tänka om"

Enligt en ny studie från KTH kan den här typen av system kapa förbrukningen för hygien till en tiondel samt halvera kostnaden för uppvärmningen.

– I dag slösar vi enormt mycket med vatten i våra fastigheter, men det här förändras snabbt i dag runt om i världen. Vi måste börja tänka om, säger Jesper Knutsson, forskare i hållbar vattenanvändning vid Chalmers, till TV4.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!